Hemligt SD-möte i Landskrona

NYHETER

Tid och plats hålls hemligt av rädsla för angrepp

I helgen samlar Sverigedemokraterna fler än 100 av sina företrädare till möte i Landskrona. Tid och plats hålls hemligt av rädsla för angrepp.

Ett liknande möte i Eslöv i oktober förra året slutade i tumult när vänsteraktivister angrep med stenkastning och fönsterkrossning. Partisekreteraren Björn Söder skadades när han fick sin arm i kläm.

– Vi vill försöka undvika en liknande situation, säger Söder till Helsingborgs Dagblad.

Starkt fäste

Därför ligger partiet lågt med uppgifter om mötet. Sammankomsten är främst till för att utbilda partiets förtroendevalda i de sydsvenska kommunerna. Varken press eller allmänhet får vara med.

Landskrona är Sverigedemokraternas starkaste fäste, där partiet 2006 fick nästan en fjärdedel av rösterna. Gruppledaren i fullmäktige, Thord Lindblom, säger till TT att partiet lokalt har kunnat hålla sina möten i lugn och ro. Ändå anser han det befogat med skärpt säkerhet inför helgen.

– Det som hände i Eslöv ska inte åter få hända, säger han.

Ingen hotbild

Polisen har hittills inte sett någon hotbild mot mötet, men har avdelat en resurs för bevakningen och följer motståndargruppernas hemsidor.

– Vi har gjort en risk- och hotbedömning, men den kan komma att omvärderas, säger Stefan Bengtsson, ansvarig för polisens planering.

TT