Knarkkungen gripen igen

NYHETER

Flydde vid en dramatisk fritagning i tingsrätten i maj i fjol

I över ett år var Axel Jörgensen, 53, på flykt undan den svenska rättvisan.

I går greps han av tullen i Helsingborg, när han skulle ta sig in i landet.

– Ingen är gladare än vi för det, säger Ulf Palm, presstalesman på polisen i Västmanland till aftonbladet.se.

Foto: Knarkkungen Axel ”Pinocchio” Jörgensen fritogs under dramatiska former vid en häktingsförhandling i Västerås. Nu har han gripits.

Det var den 12 maj förra året som Axel Jörgensen fritogs under dramatiska former av två maskerade män under en häktningsförhandling i tingsrätten i Västerås.

– Det var en väpnad fritagning. Både häktesvakterna, en åklagare och domaren blev hotade till livet, säger Ulf Palm.

Jörgensen och hans k-pistbeväpnade fritagare flydde från tingsrätten, som ligger bara ett par hundra meter från polishuset i Västerås, i en bil. Den hittades senare vid en snabbmatsrestaurang i Västerås. Sedan dess har Jörgensen varit spårlöst försvunnen.

Ända tills nu.

Skönt

– Det är skönt att han är fast. Han kommer inte att föras till häktet i Västerås igen med tanke på vad som hände sist. Det är ännu heller inte avgjort vilken åklagare som kommer att ha hand om hans ärende, säger Ulf Palm.

Det var i mars förra året som mannen greps i Stockholm av Rikskriminalpolisens narkotikaspanare som hittade närmare 18 kilo amfetamin i ett lönnfack i hans bil.

Sedan flykten från tingsrätten har 53-åringen varit internationellt efterlyst, men med hjälp av flera falska identiteter har han lyckats hålla sig gömd. Av någon anledning fattade dock tullpersonalen misstankar när Jörgensen skulle ta sig in i landet i Helsingborg. Man upptäckte då att hans legitimation var falsk och Jörgensen greps, odramatiskt.

Jörgensen räknas som en av de större i narkotikabranschen och har ett stort kontaktnät över hela Europa.