Efter sexvideobråket – Youtube blockeras

Foto: AP EFE
Daniela Cicarelli tillsammans med Ronaldo, på den tiden de var ett par.
NYHETER

En stor del av Brasiliens internetanvändare har blockerats från den populära videosajten Youtube.

Anledningen är bråket kring supermodellen Daniela Cicarellis heta sexvideo som en brasiliansk domstol har bestämt ska förbjudas i Brasilien.

Det är Brasiliens nästa största telekomoperatör, Brasil Telecom, som har blockerat den amerikanska och Google-ägda sajten Youtube för sina användare. Syftet med det är att uppfylla en order som en domstol i São Paolo utfärdade förra veckan. Ordern går ut på att den numera världskända och på internet vida spridda heta sexvideon med Ronaldos ex-flickvän Daniela Cicarelli och hennes nuvarande pojkvän ska tas bort permanent från Youtube (se bakgrund och videon i tidigare artikel).

Enligt Brasil Telecom är det omöjligt att blockera bara en video, eller ett klipp på videosajten, så för att uppfylla domstolsordern har man sett sig tvungen att blockera sajten i sin helhet.

De drabbade användarna är i huvudsak bosatta i de inre och norra delarna av Brasilien. I storstäderna São Paolo och Rio de Janeiro är det största telekombolaget Empresa Brasileira de Telecomunicacoes SA ledande, och deras användare hade på måndagen inte drabbats på något motsvarande sätt.

Enligt domstolsbeslutet från förra veckan är samtliga internetoperatörer och -leverantörer i Brasilien tvungna att göra vad de kan för att medverka i beslutet. I alla fall tills Youtube kan garantera att den omtalade sexvideon plockas bort permanent.

Läs tidigare:

Robert Triches, AP