Vårdköerna ökar igen

NYHETER

Över tre månaders väntan för ett korsband

Foto: Knäskada. Många har problem med sina korsband. Här genomförs ett implantat av ett textilt korsband.

Slitit av korsbanden?

Åk till Uppsala.

Där kan du få tid för operation flera månader tidigare än i Karlstad.

– Vi har inte riktigt kommit ikapp, säger Agneta Bergqvist, verksamhetsutvecklare på landstinget i Värmland.

I höst var det över 20 000 patienter i landet som hade väntat över tre månader på att få behandling, en ökning med 6000 personer. Det är långt ifrån målen i den vårdgaranti som säger att ingen ska behöva vänta längre än 90 dagar på behandling. Och de orimligt långa köerna gäller både kirurgi och ortopedi som hjärtsjukvård.

Minst tre månader

Men det spelar roll var du bor. Medan man i landstingen i Jönköping, Uppsala och Skåne kan få till exempel korsbanden fixade på fem veckor så får man vänta minst tre månader i Värmland.

– Vi har ett stort sparbeting i landstinget och det påverkar också köerna. Det var ganska bra i våras, men nu har köerna till besök och behandling ökat, säger Agneta Bergqvist.

Kollar köerna

Efter åratal av köer hårdsatsar nu landstinget för att komma till rätta med problemet. Bland annat tittar man på om de patienter som står i kö har andra behov än att ligga på operationsbordet.

– Vi måste till exempel se över verksamheten och köerna. Då kanske vi hittar patienter som inte behöver den där höftoperationen utan en gymnast istället. Vi hoppas att det rätar upp sig då, säger Agneta Bergqvist.

Så här länge får du vänta på olika operationer

Fakta Vårdguiden

Så här säger vårdgarantin

Frida Sjödin