Elev vittnade om övergrepp av lärare

NYHETER

Slöjdlärare dammsög eleven i ansiktet

Den skolpojke som angreps av sin lärare med en spånsug kan fortfarande, ett och ett halvt år senare, inte sätta sin fot i träslöjdssalen.

– Det känns för obehagligt, berättade pojken i Uppsala tingsrätt.

Frågan är om han ska få 25 000 eller 5 000 kronor i skadestånd.

Tisdagens rättegång är historisk eftersom det är första gången barn- och elevskyddslagen prövas i domstol. Barn- och elevombudet (BEO) Lars Arrhenius har begärt ett skadestånd på 25 000 kronor och det var BEO som företrädde pojken i rättssalen.

På andra sidan bordet satt stadsjurist Mats Sandmark vid Uppsala kommun. Kommunen, som är ansvarig för den aktuella Grundstensskolan, har tillstått att pojken angripits och att han bör få ekonomisk kompensation – men endast 5 000 kronor.

Tappade andan

Pojken, som i dag är 14 år, berättade tyst, nästan viskande, inför rätten och de fåtaliga åhörarna om hur slöjdläraren utan förvarning greppat tag i hans nacke, tryckt ned honom mot ett bord och sugit med spånsugen mot ansikte och mun.

– Jag tappade andan i sex–sju sekunder, berättade han.

När han kom loss rusade han ut ur salen och till skolsköterskan. Efteråt frågade han sig själv hur läraren kunde tappa kontrollen så snabbt.

Även den före detta lärarvikarien, en storvuxen man, hade kallats som vittne. Två stolar bort från den späda pojken redogjorde han för den fredagseftermiddag sent på terminen, då han trött och utarbetad bad eleverna att sluta leka med spånsugen.

– Ljudnivån var inte angenäm, konstaterade han.

Till slut brast tålamodet och han låste fast den närmast stående pojken under vänster arm. Med högerhand körde han spånsugen runt huvudet, mot ansiktet och kanske mot munnen på pojken.

– Efter fem till sju sekunder förstår jag att det är alldeles åt helskotta, sade han och beskrev hur han försökt be om ursäkt.

Ångerfull

Pojken drabbades av mardrömmar och har alltså fortfarande svårt för träslöjd. Lärarvikarien sjukskrev sig, fick inget förlängt vikariat och mår fortfarande dåligt över hur han betett sig.

Barn- och elevskyddslagen säger att ingen elev får kränkas i skolan. BEO Lars Arrhenius hävdade i sin plädering att lagens syfte, att skapa säkra miljöer för skolbarn, måste vägas in när skadeståndet fastställs.

– Alltför låga skadestånd leder inte till någon förändring, till trygga miljöer, sade han.

Mats Sandmark å kommunens sida höll med om att 5 000 kronor är ett lågt skadestånd. Men det är praxis i jämförbara brottmål, och det vore en märklig effekt om det skulle bli olika skadeståndsnivåer beroende på vem som för talan – BEO eller en åklagare i ett brottmål, hävdade han.

Pojkens pappa berättade efter förhandlingen att han drog tillbaka sin polisanmälan mot läraren, eftersom mannen var så ångerfull. Däremot var det viktigt fullfölja anmälan till BEO.

– Pengarna har ingen betydelse. Det viktiga är att skolan skärper sig när de anställer folk, säger pappan.

Tingsrättens dom meddelas den 23 oktober.

TT