Jag vet vad du ska göra i helgen

NYHETER

Teater som flörtar med skräckfilm, nu är det premiär för ”Jag vet vad du gjorde förra sommarlägret?”.

Foto: Mr Skräck himself - regissören och manusförfattaren Mikael Berg. Foto: Richard Ryan

I dag är det fredagen den 13:e och läge att utmana rädslor innan Allhelgonahelgen tar vid. Jaga svarta katter över vägar eller gå och se premiären av Borderline Productions föreställning ”Jag vet vad du gjorde förra sommarlägret?”. Vi har talat med regissören Mikael Berg, som även skrivit manus tillsammans med Nathalie Söderqvist.

Titeln anspelar på en amerikansk b-rulle. Vilka associationer vill du att man ska få?

- Tänker du amerikansk collegeskäckfilm så blir jag nöjd. För det är där vi startar. Men vi gör en parodiremake. Ett gäng ungdomar befinner sig på ett teaterläger för att repetera en skräckföreställning när ett rykte börjar cirkulera.

- Till en början är det mest komiska referenser och metareferenser till filmer som Fredagen den 13:e och Scream. Men sedan kommer den psykologiska rädslan krypande, med drag av japanska skräckfilmer.

Mord på scenen?

- Folk dör. Det är precis som på film. Men utan splattermoment.

- Förhoppningsvis blir det en till del. Skräckfilmer får ju alltid uppföljare.

I år är teaterrepertoaren full av pjäser som varit film. Hur medvetet är ert genreval?

- Rent berättartekniskt arbetar vi alltid väldigt nära film och teve. Och det gör att vi har hittat en egen publik i åldrarna 15 till 35, en publik som vanligtvis inte går på teater.

Slutligen, är du själv skrockfull?

- Inte speciellt. Men det går ett rykte om att det spökar i Glashuset, scenen som pjäsen är skriven för och sätts upp på. Det är en spöklik gammal teater som snart ska renoveras och där det går utmärkt att smussla undan folk. Som liten teatergrupp är vi beroende av hur lokalen är beskaffad och då är den här scenen oerhört tacksam. Men det har sina skrämmande baksidor.

Ida Lithell,

Allt om Stockholm

"Jag vet vad du gjorde förra sommarlägret?" spelas på Glashusets scen, Wollmar Yxkullsgatan 13, fre-lör, 19.00, 150 kr.

Biljetter: www.fredag13.se