"Pojkarna var fantastiska"

NYHETER

Felix och Filip fick medalj för sitt mod under knivdramat

Foto: hjältar Felix och Filip fick Österundspolisens tapperhetsmedalj för att de var så lugna och starka när den amfetaminpåverkade mannen i november förra året bröt sig in i familjens hem, tog barnen som gisslan och hotade dem och mamma Eva Thander med kniv.

Felix Wikström är tio år och han säger att han var rädd.

-Jo, men jag kände på mig hur jag skulle göra.

Han stod still, höll den fria handen för lillebrors ögon så att Filip skulle slippa se mannen som höll fast de två. Och kniven han hotade dem med.

Foto: Aftonbladet den 7 november 2005.

Nu har de båda bröderna fått Östersundspolisens tapperhetsmedalj, de första polisen i Jämtland delat ut på tio år.

Söndagen den 6 november förra året slet den amfetaminpåverkade mannen plötsligt upp ytterdörren till familjen Thander-Wikströms radhus i Östersund.

-Jag och pojkarna stod och lagade mat i köket när han kom inrusande och skrek att mördare jagade honom, säger mamma Eva Thander.

Kniv och hammare

-Han hade en kniv och en hammare. Han slet tag i pojkarna, hotade dom med kniven och sa åt mig att ringa polisen eftersom mördarna måste gripas.

De 40 minuter mannen var inne i köket höll han de båda pojkarna i ett järngrepp, ömsom viftade han med kniven, ömsom höll han den mot Felix hals, hotade, skrek att han inte skulle dö ensam. Dessa minuter kan hon aldrig glömma.

-Jag trodde faktiskt inte att vi skulle klara det. Jag var fruktansvärt rädd för att pojkarna skulle bli dödade, säger Eva Thander.

Den mardröm som började den dagen är inte riktigt över än.

-De första tre veckorna var vi tvungna att låna en lägenhet. Vi kunde inte bo här, vi var rädda och pojkarna hade svårt att sova eller så drömde de mardrömmar.

-Till slut var vi tvungna att prata igenom situationen ordentligt och kom fram till att det inte var huset som var farligt för oss. Då kunde vi flytta hem igen, säger Eva Thander.

Felix är i dag 10 år, Filip 5.

"De har stöd från oss"

- De båda pojkarna var fantastiska, lugna, starka. Vi ville ge dem medaljerna för att de ska känna att de har ett stöd från oss till att gå vidare. De var hos oss, käkade tårta och pratade, säger Joakim Mattsson, biträdande chef för närpolisen i Östersund.

Felix ska visa medaljerna för sina kompisar:

-Dom kommer nog att tycka att det är coolt.

Per-Iwar Sohlström