Vägrades hjälp – nyfödda fölet dog

NYHETER

Veterinären skällde ut hästägaren i stället

Det nyfödda fölet fick komplikationer, men distriktsveterinären ville inte komma. I stället skällde veterinären ut Anette Lindgren som ville ha hjälp med fölet.

Några timmar senare avled djuret.

Anette Lindgren från Torsby har hästar som hobby. För en tid sedan märkte hon hur en av dem, en shetlandsponny fick en uppsvälld mage. Hon befarade att ponnyn var dräktig, men provsvaren visade av någon anledning att det inte var så.

– Det kan bero på slarv från veterinären, säger Anette Lindgren.

Men hon litade på provsvaren och tänkte inte mer på att ponnyn var dräktig. På fredagsmorgonen fick hon dock en överraskning då ponnyn födde ett litet föl. Det visade sig direkt att något var fel, fölet var mycket svagt.

Blev utskälld

Anette Lindgren blev orolig och kontaktade distriktsveterinären. Där sade veterinären att de har inte tid med sådana problem.

När fölet blev allt sämre ringde Anette Lindgren igen, men då blev hon utskälld.

– Jag fick till svar att det var mitt ansvar.

Minst fem gånger ringde Anette Lindgren till distriktsveterinären för att få hjälp. Till slut svarade ingen i telefonen.

En liten stund senare föll fölet ihop och Anette bestämde sig för att resa till Djursjukhuset i Karlstad. Där hade man dock stängt för dagen och det enda alternativ som fanns var att åka till Oslo. Där möttes hon av flera veterinärer och fick ett bra bemötande.

Men det var för sent. Fölet hade då dött.

Gör en anmälan

– Hade distriktsveterinären tagit detta på allvar, så hade det slutat annorlunda, säger hon.

Nu ska hon anmäla händelsen till Veterinära ansvarsnämnden.

– Det här är inte första gången disktriktveterinärer beter sig på det sättet, säger hon.

Aftonbladet.se har försökt komma i kontakt med distriktsveterinärstationen utan resultat.