Hejdå analoga nätet

NYHETER

I dag släcktes det sista sändningarna

Foto: TV 4:s vd Jan Scherman släckte ned egna kanalen från sändarstationen i Hörby.

Analog tv är nu historia i Sverige. Kvart i tio på måndagsmorgonen släckte kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth först SVT 2, därefter släcktes TV 4 av den egna vd:n Jan Scherman och sist då SVT 1 av programdirektören Annie Wegelius.

Klockan 09.45 idag trycktes knappen ner i tv-masten i Hörby. I och med det har hela Sverige digitala tv-mottagningar och en femtioårig era med analog tv är slut.

- Det är förstås ett historiskt ögonblick när Skåne i dag som sista del av Sverige går över till digitala tv-sändningar, sade kulturministern minuterna innan hon tryckte på knappen.

Svart i rutan

För tv-tittarna i södra Sverige betyder det några timmar med svart i rutan, eftersom även det digitala sändningarna stoppas för att få nya frekvenser. Som längst varar sändningsuppehållet till klockan 18, lovade Teracom, det statliga teknikföretag som ansvarar för övergången till digital-tv i det svenska marknätet.

Som kabel-tv-tittare behöver man dock inte göra några nya inställningar, när sändningarna väl kommer igång under dagen ska allt fungera som vanligt. Den som har skaffat sig en box för de digitala marksändningarna måste dock göra en ominstallation av sin box när sändningarna kommer igång.

Tidigare artiklar

Aftonbladet.se, TT