Flera skadade i kravallerna

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-06

Sjukvårdspersonal i Köpenhamn bekräftar på lördagskvällen att flera demonstranter skadats i sammandrabbningarna med polis.

Två personer har slagits medvetslösa av tårgasgranater.

Flera har blivit hundbitna och skadats efter att de blivit slagna med batong, skriver politiken.dk.

Gatustriderna mellan polis och autonoma går hårt till i Köpenhamn. Sjukvårdspersonal berättar för danska journalister att åtminstone två personer slagits medvetslösa efter att de träffats av tårgasgranater.

Flera har också fått vård för hundbett och slag.

Polisens presstalesman Flemming Steen Munch håller inte för otroligt att några aktivister kan ha skadats.

– Mig veterligt har vi inte använt hundar men om demonstranterna har kommit i närheten av dem kan jag inte utesluta att de blivit bitna. Jag kan heller inte utesluta att demonstranter träffats av tårgasgranater. Det är självklart beklagligt, men de får skylla sig själva, säger han till politiken.dk.

Det var enligt honom nödvändigt att sätta in tårgas efter att demonstrationen utvecklat sig våldsamt då aktivisterna närmade sig vattenverket på Gröndalsvånge 13. Polisen uppmanade demonstranterna att skingras men då man inte lydde sattes tårgasen in.

– Det var nödvändigt för oss att använda tårgas eftersom våra poliser möttes av vålddsamt motstånd. Demonstranterna stod bland annat på polisbilarna. Men tårgas är ändå ett av de mildare maktmedel vi kan ta till, säger Flemming Steen Munch.

Han räknar med att gaturstriderna kommer att fortsätta länge under kvällen innan polisen kan få kontroll över stituationen.