Nyheter

Det här är gängen

avOskar Kollberg

Topside har kopplingar till Hells Angels

Den svenska 1% MC-miljön har vuxit fram i snabb takt sedan mitten på 1990-talet, skriver Rikspolisstyrelsen i en rapport. Med 1% menas den grupp människor som valt att leva utanför samhällets lagar.

Foto: Foto: KRISTER HANSSON
Hells Angels och Bandidos i Skåne har sedan i somras fått sällskap av Outlaws.

Den senaste tiden har det mc-relaterade våldet blossat upp i Östergötland. En man i 30-års åldern med kopplingar till Topside mc dog i samband med en sprängning av Outlaws-lokal i Åtvidaberg. Brottsligheten inom MC-miljön består av allt ifrån utpressning/indrivning, narkotika- och vapenhantering till svart arbetskraft inom bygg- och restaurangbranschen. Indrivning och utpressning är också brott som förekommer, skriver Rikspolisstyrelsen.

HELLS ANGELS

Hells Angels grundades 1948 i USA. Första svenska avdelningen grundades i Malmö 1993. I dag finns ytterligare sex avdelningar runt om i landet.

Till avdelningarna i Sverige finns supportergängen Red & White-crew och Red Devils MC.

I Sverige finns runt 110 Hella Angels-medlemmar och cirka 150 medlemmar i de två supportergängen

OUTLAWS

Outlaws grundades i USA i mitten av 1930-talet, enligt gängets egna uppgifter. Den första gruppen i Sverige etablerades först 2001.

De kriminella mc-gängen Hells Angels och Bandidos är större än Outlaws. Gängen konkurrerar om kontrollen över narkotikahandel och indrivningar som ofta sker under utpressningsliknande förhållanden.

I Sverige har ett 60-tal Outlaws-medlemmar samt ett 100-tal personer som tillhör ”supporterskaran” identifierats av polisen.

TOPSIDE MC

Gruppen bildades 1999.

Topside mc räknas till en av de mest Hells Angels-lojala fristående mc-klubbarna i landet

Källa: Rikskriminalpolisen, Skånepolisen (TT) och Svenskamaffia.se