Odenberg gör gästspel på stämman

NYHETER

Chattar med aftonbladet.se:s läsare

Moderaterna är inte längre det stora försvarspartiet.

Och avgångne försvarsministern Mikael Odenberg har lovat att hålla sig borta från partiets stämma i Gävle.

Förutom i dag – för utskottsarbete och lite mingel.

Och för att chatta med aftonbladet.se:s läsare.

Foto: Mikael Odenberg.

Konflikten började i somras, under Almedalsveckan på Gotland. Finansminister Anders Borg berättade om regeringens planerade neddragningar inom försvaret. Neddragningar som var en nyhet för den ansvarige ministern Mikael Odenberg.

Och när det i september stod klart för honom att han inte skulle kunna påverka de framtida besparingarna på landets försvar valde han att avgå.

Ombads inte stanna

I Ekots lördagsintervju för några veckor sedan avslöjade han att statsminister Fredrik Reinfeldt aldrig bad honom att stanna.

Mikael Odenberg kommer inte att delta när försvarsfrågan debatteras på partistämman på lördag. Till aftonbladet.se säger han att han har lovat hålla sig borta, för att inte väcka så stort rabalder.

Han gör bara en snabb avstickare upp till Gävle i dag, för utskottsarbete och mingel i kväll.

Efterträdaren på försvarsministerposten, Sten Tolgfors har, enligt Odenberg, fått öknamnet ”Tomhylsan” inom försvarsmakten.

En lydig hylsa tom på krut som bara kommer att uppfylla det som partiledningen bestämmer.

Intern kritik

Kritiken finns också internt. Odenbergs avgång beklagades bland annat av Gustav Nilsson, moderaternas länsförbundsordförande i Blekinge.

– Det skäl som anges från Mikael Odenbergs sida är att han inte kan ta ansvar för de tuffa besparingarna och jag har förståelse för det. Det är bekymmersamt om en moderatledd regering ska spara in så mycket på försvaret, sa han till Ekot.

Men många moderater stöder också den nya linjen där omvandlingen från invasions- till flexibelt insatsförsvar ska fortsätta.

En del är glada över att Odenbergs avgång lett till att debatten har väckts.

I dag klockan 16.00 kan du ställa dina frågor till Mikael Odenberg i en chatt direkt från stämman i Gävle.