Moderater på ny stöldturné

NYHETER

I nför valet la de beslag på ordet arbetarparti – nu tar de miljöfrågorna

Foto: Miljö-ja Det blir som partiledningen bestämt. Det enda ämne som det hettade till i var miljön.

GÄVLE. Först blev de ett arbetarparti.

Nu vill moderaterna bli ett miljöparti – också.

Att kalla debatten på moderaternas partistämma här i Gävle för het vore att ta i. Lyckan över att ha vunnit valet är fortfarande så stor att oppositionen mot partiledningen är svag. Ledningen får i stort sett som den vill – hela tiden.

Ett undantag var dock diskussionen om miljön i går eftermiddag. Ledningen fick visserligen som den ville även där. Alla krav på sänkt bensinskatt röstades ner.

Men det var nerv i debatten. Kanske för att moderaterna känner att de måste vässa sin profil i den frågan.

Muf-ordföranden Niklas Wykman angav tonen när han provocerade den Suv-täta publiken med frågan:

– Varför kan inte vita, medelålders män åka buss?

Stämmans viktigaste fråga är ett nytt handlingsprogram. Även i det gamla finns ett långt avsnitt om miljön.

Lägre utsläpp

Men skillnaderna är betydande. Då hoppades moderaterna fortfarande att miljöproblemen skulle lösa sig nästan av sig själva.

Lite sorgset noterade man att bilismen ”fortfarande ger upphov till en miljöbelastning”. Nu slår partiet fast att utsläppen från trafiken ”måste bli väsentligt lägre än i dag”.

Tonen har alltså skärpts – rejält. Sverige ska, enligt de nya miljömoderaterna, vara en förebild och driva på utvecklingen på den internationella arenan. Det var helt främmande för 1993 års moderata samlingsparti.

Klädd i grön tröja

Statsminister Fredrik Reinfeldt, i går passande nog klädd i grön ylletröja, har spelat en viktig roll i förändringen. Hans personliga engagemang i klimatfrågan är djupt, närmast känslomässigt.

Bra idéer är till för att stjälas. Inför valet förra året lade moderaterna fräckt beslag på ordet arbetarparti. Socialdemokraterna suckade.

Det nya målet är att även lägga miljöfrågorna under sig. Eller som Sofia Arkelsten, miljöpolitisk talesman, uttryckte sig. I nästa riksdagsval ska miljöpartiet inte behövas.

Moderaternas stöldturné fortsätter.

JUST NU: Chatta med Carl Bildt på aftonbladet.se

Utrikesminister Carl Bildt chattar med aftonbladet.ses läsare 16.00 i dag. Bildt svarar på dina frågor om den svenska utrikespolitiken.

Läs tidigare artiklar: