Publicerad:
Uppdaterad:

Misshandlades - för 20 kronor

Av: Eric Thorsson, Frida Sjödin

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu åtalas fem personer för totalt femton rån

Ungdomsgänget terroriserade de norra stadsdelarna. De rånade andra ungdomar på kläder, mobiltelefoner och pengar.

Nu åtalas fem personer i gänget för rånen och fler personer väntas åtalas de närmaste dagarna.

En person försökte ingripa när ungdomsgänget rånade en annan person. Då sparkades han i ryggen, i magen och på käken av ungdomarna när han låg på marken. Sedan rånades offret på allt han hade. 20 kronor.

De åtalade är mellan 15 och 17 år gamla och kommer alla ifrån samma stadsdel. De åtalas nu för att mellan januari och mars ha genomfört nio rån, tre övergrepp i rättssak, flera misshandlar och flera försök till rån. Sammanlagt har gänget rånat 15 personer på olika platser i stan, ofta har 2-4 personer rånats samtidigt.

– De har tagit sådana saker som de kunnat omvandla till kontanter. Det rör sig sammantaget om tusentals kronor, sade åklagaren Håkan Johansson till TT sedan han lämnat in åtalet.

"Skjuter dig i Angered"

Bland annat så drogs två personer in i en port och en av dem fick flera knytnässlag i ansiktet medan den andres huvud dunkades in i väggen. En annan gång ska ungdomsgänget ha sparkat sitt offer i ryggen så att han ramlade till marken. Sedan sparkade ungdomarna honom i ansiktet innan de stal hans mobiltelefon. Vid en del av råntillfällena ska de misstänkta ha sagt saker som "ingen polisanmälan, jag känner igen ditt ansikte", och "hoppar du inte av vid nästa hållplats så skjuter vi dig i morgon i Angered".

Vid de flesta rånen har gänget enligt åtalet ha bestått av 5-10 personer, många av dem minderåriga. Offren har rånats på sina mobiltelefoner, pengar och kläder.

– I ett fall tvingade de med sig en pojke till ett skogsområde där han tvingades ta av sig och överlämna sina märkesjeans, säger åklagaren Håkan Johansson till TT.

Publicerad:
Publicerad: