Hundra hobbyskalder och en artist

NYHETER

Nu blir det drag på estradpoesiscenen. Hundra hobbyskalder på två månader framför sina rader under parollen Poetry GangBang.

Foto: Namn: Patrick El-Hag Ålder: Är den frågan obligatorisk? Fånigt. Okej. Ålder okänd. Gör: Arrangör och artist Bor: Stockholm city Aktuell: Med femårsjubilaren Poetry GangBang, ett evenemang i estradpoesins tecken som pågår mellan den 10 oktober och 9 december. På premiärkvällen uppträder Mackan från Fattaru. Foto: Per Jarl

För femte året i rad arrangeras Poetry GangBang, en orgie i ord. Vid rodret står som vanligt artisten Patrick El-Hag. Vi fick en kort pratstund med mannen ifråga.

Tio poeter tio tisdagar i rad. Oj, hundra hobbyskalder. Hur många av dem har publicerat sig?

- En, som det ser ut i dag. Men det kan bli fler. Bokningarna droppar fortfarande in. Så det är bara att komma och anmäla sig.

Hur gör jag för att kamma hem segern vid finalen den 10 december?

- Framträdandet är ju lika viktigt som dikten. Så lär dig dikten utantill. Kommunicera med publiken. Alltså, se till att ha ett bra material och lär dig att leverera det. Tänk scen och publik, estradpoesin bor ju som bekant granne med stand upen.

Aldrig med Gud?

- Honom kan vi lämna utanför.

Hur lång tid har jag på mig på scen?

- Fyra minuter. Men det räcker, längre än så går det inte att vara intressant.

En vinnare du vill lyfta fram från tidigare år?

- Karl-Axel Björnberg, en snubbe på över sjuttio bast. Hans dikt som tog tempen på tidsandan var inte särskilt märkvärdig, men hans framträdande var fantastiskt. ”Sex and the city, jag hänger inte med, jag hänger inte med, anal, digital”. Ja, man kan aldrig veta vad de ska hitta på när de går upp på scenen.

Men alla har skött sig?

- Jovars, någon har väl varit på vippen att dra av sig byxorna.

En sista fråga, det här med att tävla i poesi, anser du att bedömningen kan bli rättvis?

- Ja, i nio fall av tio. Det är publiken som avgör. Ibland avgör jag vad som är rättvist genom att dela ut ett wildcard för att få in någon direkt i finalen.

Ida Lithell

Allt om Stockholm

Mer info: Poetry GangBang