Nyheter

Fildelare frikänd – hårdare beviskrav

NYHETER

La ut ”Hip Hip Hora” på nätet - fälldes i tingsrätten

En 29-årig fildelare från Västerås friades på måndagen av Svea hovrätt.

Beviskraven har höjts och därmed blir det svårare för filmindustrin att få fildelare fällda – och samtidigt mera riskfritt att fildela.

Den nu frikände mannen var den förste som för ett knappt år sedan dömdes för fildelning i Sverige. Han åtalades för att ha lagt ut filmen Hip Hip Hora på nätet och han dömdes till dagsböter på sammanlagt 16000 kronor i Västmanlands tingsrätt.

Men hovrätten tycker inte att åklagaren kunnat bevisa att filmen lagts ut från just hans dator. Och hovrätten är kritisk till den tekniska bevisningen som i huvudsak består av dokumentation från filmbolagens intresseorganisation Antipiratbyrån.

Liggande anmälningar

Lars Gustafsson, vd för musikbolagens organisation Ifpi, konstaterar att domen innebär att ribban för bevisningen har höjts.

– Domen visar att det är komplicerade utredningar och att polis och åklagare måste göra någonting mer än att bara gå på våra uppgifter. Det krävs en noggrann utredning och husrannsakan där de beslagtar den misstänktes dator, säger Gustafsson.

Samtidigt tycker Gustafsson att det är orimligt att film- och musikindustrins anmälningar blir liggande så länge hos polisen innan de åtgärdas.

– Straffskalan för dataintrång är densamma som för upphovsrättsbrott. När det i valrörelsen visade sig att folkpartiet gjorde sig skyldigt till dataintrång var utredningen i gång samma kväll, medan våra anmälningar kan bli liggande i åratal, säger Gustafsson.

Glad Falkvinge

Piratpartiets ordförande Rickard Falkvinge gläds däremot åt den friande domen, inte minst åt att domstolen hänvisar till bristande teknisk bevisning. Enligt Falkvinge har det nästan utan undantag varit personer anställda vid Antipiratbyrån som varit vittnen i de här målen.

– Rättsväsendet har alltså betraktat rena partsintressen som oberoende vittnen. Det glädjer mig om domstolen nu genomskådat det, säger Falkvinge.

Piratpartiet fick 0,6 procent av rösterna i riksdagsvalet. Samtidigt ägnar sig över en miljon svenskar åt fildelning. Ännu är det inte klart om domen får några politiska konsekvenser. Men den tillträdande regeringen har ett ansvar att se till att frågan om fildelning får en andra genomgång, anser folkpartiets rättspolitiske talesman Johan Pehrson som också är en av kandidaterna till posten som justitieminister i alliansens regering.

Pehrson avvaktar

Än så länge har Pehrson inte hunnit gå igenom domen fullständigt och han vill också avvakta och se om den kommer att överklagas innan han uttalar sig om vad som behöver göras. Till exempel om straffvärdet bör höjas så att husrannsakan ska vara möjlig för att få fram bättre teknisk bevisning.

– Den slutsatsen vill jag inte dra ännu. Det blir en del av det arbete som en ny regering har att göra, att försöka lösa målkonflikten mellan ny teknik, mänskligt beteende och intellektuell äganderätt bättre än vad man gjort i dag – om det går, säger Johan Pehrson.

TT har utan framgång sökt Antipiratbyråns chef Henrik Pontén för en kommentar.

En miljon svenskar fildelar

Tidigare:

Sten Gustafsson/TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter