Drömkvällar på taket

Foto: Mat blandas med biovisningar på Kulturhusets tak.
NYHETER

Live-mat, drömkvällar och biovisning med drinkchans under bar himmel. Kulturhusets tak är uppenbarligen the place to be under sensommaren.

På Stockholmsterrassen, som Kulturhusets tak heter, händer det grejer. Under sommaren har ”Skyskrapan rinner” med sina dj- battles varit ett av stans populäraste arrangemang. Nu i augusti är tempot lite lugnare, men evenemangen under bar himmel fortsätter.

– Det är utomhus och mitt i stan, det känns inte som någonting annat. Man kan blicka ut över stan och den råa betongen, vi har blandat upp det med grönska så att det ska bli en bra kontrast.

Bjuds på smakprov

Ett av programinslagen är Live-mat, då kocken Rune Kalf-Hansen lagar och pratar mat tillsammans med olika inbjudna gäster inför publik.

Frågor som tas upp är hur maten odlats och vilken relation gästen själv har till mat. Publiken bjuds på smakprov av de lagade rätterna och all mat som serveras är ekologisk. Till varje kväll blir det dessutom speciellt utvald musik som spelas av en dj.

Två gäster återstår: nästa tisdag är det dags för kokboksförfattaren och journalisten Göran Lager att göra ett besök, med mattemat ”bondböna”. Och 28/8 hälsar illustratören Jesper Waldersten på och han har valt ”lök” som tema. Entrén till evenemanget är 150 kronor. Det råkar vara samma pris som för arrangemanget Drömkväll, som också äger rum på Stockholmsterrassen, där olika artister bjudits in för att skapa en kväll helt efter eget tycke.

Exklusiv förhandsvisning

Måndag 20 augusti är det Jens Lekmans tur. Han har då releasefest för sin EP och kommer tillsammans med Verity Susman (Electrelane) och Joel Gibb (Hidden Cameras) att hylla artisten, discopionjären, musikern och producenten Arthur Russell. Det blir även ett smakprov av Matt Wolfs kommande film om Russell. Jens bjuder dessutom på spunnet socker och specialkomponerade drinkar kan också komma på fråga.

Lördagen 1 september är det José González som styr och ställer. Han har bjudit in Göteborgsbandet Little Dragon, Junip gör en specialsommarspelning och konstnären Elias Araya visar sina teckningar och animationer. I dj-båset står då José med vänner.

Som grädden på mosen återstår det två filmvisningskvällar, då man kan njuta av en kortfilm, sedan en exklusiv förhandsvisning

som ännu inte nått biograferna, med en drink i handen. Den som oroar sig över vädret kan glädja sig åt att Kulturhuset bunkrat upp med såväl paraplyer som filtar. Blir det riktigt uselt flyttar de alltihop inomhus.

– Så det är ingenting man behöver oroa sig för, säger Oskar Ekström.

Evenemang på Stockholmsterrassen

Sofia Larsson, Aftonbladet