Dean har nått Jamaica

NYHETER

Har slagit ut flera elverk

Orkanen Dean har slagit till mot Jamaica.

Strax efter klockan 22 på söndagskvällen drog den in över paradisön och slog ut flera elverk.

Cirka 30 svenskar bor i Jamaicas huvudstad Kingston och på hela ön bor runt 50 svenskar, enligt UD. Hur många svenska turister som finns i området är dock okänt.

Sverige har ingen ambassad i landet. Men där finns en honorärkonsul, som varit i kontakt med Sveriges Jamaica-ambassadör i Stockholm på söndagen.

Ännu fler svenskar finns i Mexiko, som ser ut att bli det land som drabbas efter Jamaica.

Öbor och turister har flytt från Jamaica under hela söndagen.

Evakuering

Jamaicas regering ska på söndagsmorgonen ha försökt förmå invånare och turister att lämna de områden som man trodde skulle drabbas värst.

– De har satt in bussar för att evakuera så många som möjligt till norra delen av Jamaica, André Mkandawire, vid UD:s presstjänst, till TT.

Enligt UD är det främst Jamaica som ser ut att drabbas av orkanen. Den väntas därefter gå nära flera andra öar i Karibien för att slå in mot Mexiko med full kraft.

– I Mexiko har vår ambassad gått ut och sagt att svenskar ska följa medierapporteringen och stå i kontakt med turistpersonal och lokala myndigheter. Mexiko är ju en ganska stor turistdestination, säger Mkandawire.

Räddningsinsats

Orkanen Dean är en kategori 4 storm, vilket innebär att den är mycket farlig. Fyra är den näst högsta nivån på Saffir-Simpsonskalan, men stormen kan växa i styrka till kategori 5 när den når Jamaica och ställa till ännu större förödelse.

På Trinidad Tobago bor cirka 25 svenskar, på Dominica mellan 5 och 10 och på Haiti bor cirka 5.

De två personer från Räddningsverket som ska till Jamaica för att bistå med råd och hjälp i räddningsarbetet var på söndagen fast i London.

– Det är inställda flyg till Jamaica, säger Hans Martinsson, enhetschef på Räddningsverket.

De kommer istället att åka på måndag.

Når Mexiko på måndag

Även i Mexiko har förberedelserna inför Dean börjat eftersom orkanen troligtvis kommer att nå landet sent på måndag eller tidigt på tisdag.

På turistorten Cancun fylldes flygplatsen av turister som ville åka därifrån och myndigheterna vädjade till flygbolagen att inte flyga in fler turister för tillfället.

– Vi föredrar att förlora två dagars hotellintäkter istället för att stå där med det stora problemet att försöka hitta tillfälligt boende för en stor mängd turister, sa guvernören Felix Gonzalez Canto till nyhetsbyrån AP.

Cancun har bittra minnen från orkanen Wilma som dundrade fram över turistorten i oktober 2005.

Då förstördes många hotell och orkanen orsakade skador för mer än 3 miljarder dollar (20 miljarder kronor).