Thaksins vänner vinner Thailandsval

NYHETER

Bangkok Militärjuntans fiende PPP tar enligt vallokalsmätningar makten i Thailand. Ett torrlagt Bangkok håller nästan andan i väntan på det officiella resultatet i dagens val, efter 15 månaders arméstyre.

Enligt universitetet Abacs utfrågningar får PPP, som uttyds ungefär Folkmakt, cirka 200 av de 480 platserna i underhuset. Demokratiska partiet, som militären skulle föredra, anges som tvåa med cirka 160 platser. Om de siffrorna håller krävs en koalitionsregering.

Men i mätningar från konkurrerande Suan Dusit landar PPP på över 250 platser, vilket skulle innebära en sensationell framgång och egen majoritet – liksom ett svidande bakslag för militären.

I väntan på det riktiga resultatet kunde man på sina håll nästan höra de fåtaliga fåglarna kvittra i centrala Bangkok på söndagseftermiddagen, sedan röstandet i parlamentsvalet avslutats klockan 15 lokal tid. Den vrålande trafiken var en skugga av sitt vanliga jag, och till och med sexindustrin låg i stort sett nere.

Sexindustrin nere

– Tyvärr, vi får inte servera öl i dag på grund av valet, sade servitrisen Pum, moloket spanande efter kunder bakom en av bardiskarna i sexdistriktet Patpong.

– Men kom tillbaka i kväll, då kanske vi kan öppna ölkylen. Bara inte Thaksin vinner, då blir det väl så här dött alltid, log hon.

Alkoholförbudet gäller egentligen till midnatt mot måndagen, i syfte att hindra att kandidater försöker ragga röster med sprit.

Lovar Thaksin tillbaka

Thaksin Shinawatra, vars regering störtades i kuppen förra året, är inte med i valet, men PPP ser alltså ut att vinna på löftet att stryka alla korruptionsanklagelser mot honom och få tillbaka expremiärministern till landet.

Trots att han nu lever i sus och dus i London har Thaksin lyckats behålla sin status bland Thailands bönder, som utgör en majoritet av befolkningen.

Däremot var hans styre 2001–06 inte populärt bland Bangkoks sex miljoner invånare. Bland annat försökte han hålla moralflaggan högt, med hårda tag mot sex- och knarkbranscherna. Men det gav inte tillräckliga resultat för att ge några poäng bland vanligt folk, samtidigt som den undre världen och de många människor som är beroende av den såg sin försörjning hotad.