En rättvis föräldraledighet?

Publicerad:
Uppdaterad:
Lotta Billerhag, 41 år, bor i Holmsund och arbetar på äldreboende.
Lotta Billerhag, 41 år, bor i Holmsund och arbetar på äldreboende.

Jag har lite svårt att förstå och riktigt hålla med om allt i diskussionen om föräldraledigheten. Det görs undersökningar i procent och geografiska stolpar om hur föräldraledigheten är fördelad i olika städer och byar runt om i landet. Varför?

Ja, inte är jag riktigt säker. Orsaken till det kan vara att mina barn är stora, därav mitt bristande intresse. Ett halvt öra har jag dock öppet och trycket stiger emellanåt.

Vem är det som egentligen tycker att föräldraledigheten borde fördelas lika?

Vi kan strunta i att beröra ämnet om den personliga konkurs som skulle drabba flertalet av de familjer där ledigheten skulle fördelas lika. Alla vet att de flesta män tjänar bättre än de flesta kvinnor och fattigdom skulle bli ett faktum.

Det jag tänker på är under vilken period de olika makarna i så fall skulle vara lediga? Självklart måste man väl se till barnets bästa i den här frågan. Det är väl därför den har ställts från första början antar jag. Att barnet ska ha lika rätt till båda föräldrarna under det första året.

Tar då förgivet att modern är hemma under första halvåret, eftersom det är viktigt att barnet ammas. Det är en tid då barnet äter nästan varannan timme under dygnets alla timmar.

Det är den tid då kolik är mest framträdande och då nattvak är ett faktum. Den tid då man önskar alla eventuella syskon all världens väg, när man äntligen 05.45 fått bebisen att somna, och syskonen vaknar 06.00.

Den tid man var dag har en förhoppning om att en liten stund få komma ut i parken bara för att slutligen inse att man aldrig kommer ur morgonrocken. Den tid man är isolerad från allt vad socialt umgänge heter och telefonen är ett minne blott.

Eftersom den andre hälften under denna tid är familjeförsörjare och måste vara utvilad inför arbetets hårda dag, antar jag att han sover i ett ljudisolerat rum hela natten. Med proppar.

Äntligen, efter sex månader, börjar rutinerna komma på plats. Bebisen är avvänt från bröstet och har börjat äta vanlig mat.

Sömnrutinerna är inrutade. Man har listat ut att barnet kan sova exakt två timmar och tvugofem minuter under dagen, för att sedan sova hela långa natten.

Man börjar äntligen kunna avvara lite tid till syskon och eventuella kvarvarande vänner. Man vet med bestämdhet att man tar sig ut i parken under dagen.

Man vet också med bestämdhet att man får minst fem timmars sammanhängande sömn under natten.

Efter sex månader serveras en liten person med fasta rutiner. Då är det dags för Mamma att börja jobba, i bästa fall heltid. Pappa tar vid när de fasta rutinerna skapats och barnen får sin rätta del av pappa-behovet.

Tack Sverige för en rättvis föräldraledighet där vi delar lika på ansvaret.

Lotta Billerhag

Publicerad: