Skyldig till mord psykiskt störd

NYHETER

Den 42-årige man, som dödade sin kvinnliga hyresvärd i Oskarshamn genom att knuffa ned henne från balkongen, är så psykiskt störd att rättsläkarna rekommenderar att han döms till sluten psykiatrisk vård.

Kalmar tingsrätt har redan fastslagit att mannen mördade sin 64-åriga och rörelsehindrade värdinna genom att knuffa henne från balkongen på tredje våningen.

En elvaårig flicka blev vittne till hur mannen med våld tvingade kvinnan över balkongräcket. Under rättegången hävdade 42-åringen dock att han i stället hade försökt att hålla kvar kvinnan i benen men tappat greppet.

Mordet begicks i september i ett bostadsområde i Oskarshamn. Redan före händelsen hade personer boende i området larmat socialtjänsten om att 42-åringen föreföll psykiskt instabil. Men det ledde aldrig till någon åtgärd.

Domstolen ville att mannen skulle genomgå rättspsykiatrisk undersökning innan den avkunnar någon dom. Enligt utlåtandet från Rättsmedicinalverkets rättspsykiatriska avdelning i Huddinge led mannen av en allvarlig psykisk störning då brottet begicks och lider fortfarande av en sådan störning. Det brukar leda till att rätten dömer den åtalade till sluten psykiatrisk vård i stället för fängelse.

Tingsrätten återupptar sin förhandling på onsdag.

TT