Nätberoende – det nya folkhälsoproblemet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-02-16

”Den som är beroende tappar kontrollen”

Har du svårt att slita dig från datorn?

Då kan du lida av nätberoende – det nya folkhälsoproblemet.

– Det är ett riktigt missbruk. Att ta bort datorn är som att ta bort knarket från en knarkare, säger psykologen Owe Sandberg.

Psykologen Owe Sandberg har tidigare arbetat med narkotikaberoende inom kriminalvården. Nu varnar han för nätberoendet.

Om du bara känner sig lycklig framför datorn kan du vara beroende av internet. Om du sitter fast ordentligt får du dessutom abstinenser när du inte är uppkopplad, precis som knarkare får utan sitt knark.

Ingen vet hur många nätberoende det finns i Sverige. En dansk studie visade nyligen att så många som var tionde dansk kan vara drabbad.

– Det har inte gjorts några stora undersökningar här så vi har inga exakta siffor för hela landet, säger Owe Sanberg som behandlar nätberoende och har skrivit en bok om ämnet.

Slår mot de unga

De enda undersökningar som gjorts gjordes på datorspelande ungdomar. De studierna visar att så många som 40000 unga i åldern 13-25 kan vara beroende.

– Det finns givetvis ett stort mörkertal men nätberoende är helt klart ett folkhälsoproblem i den här åldersgruppen, säger Owe Sandberg.

Beroendet är inte bara kopplat till ålder. Det finns också skillnader mellan könen. Unga tjejer chattar och surfar, killar spelar onlinespel. Vuxna missbrukare är främst porrsurfare men också så kallade daytraders – personer som handlar med aktier på nätet – får problem.

Den snabbast växande problemgruppen bland vuxna är nätpokerspelarna – poker är ett fenomen som tilltalar unga och driver många att skuldsätta sig.

– Vi hade nyss ett fall i Halmstad med en kille som gick från onlinespelet CounterStrike till nätpoker. Han tog sitt liv när han inte kunde betala sina skulder, säger Owe Sandberg.

Farligt med moralpanik

Owe Sandberg som tidigare jobbat med narkotikaberoende inom kriminalvården menar att nätberoendet är precis lika allvarligt som andra missbruk.

- Effekterna exakt samma. Den som är beroende får abstinenser och tappar kontrollen över tillvaron. Jag har träffat ungdomar som förlorat hela sin tonårstid.

Ändå tycker han inte att det finns anledning till panik.

– Det finns mycket gott med internet. Jag ser bara baksidan av det här nya fenomenet men nätet är ett bra sätt att kommunicera på. Faran är när det blir ett beroende och den vanliga tillvaron blir tråkig.

Ett gigantiskt experiment

Owe Sandberg kämpar nu för att nätberoendet ska erkännas av Socialstyrelsen som ett missbruk.

– Många lever i helt andra världar och ingen vet egentligen hur hjärnan påverkas av det här. Det är ett gigantiskt experiment med en hel generation.

Många hör av sig till Owe Sandberg och undrar hur de ska göra för att bli av sitt beroende. Rådet är aldrig att ta bort datorn helt.

– Man kan inte bara dra ur sladden. Tar man bort datorn är det som att ta bort knarket.

Läs tidigare artiklar

Olof Jönsson