Vårdanställda och deras familjer hotas

NYHETER

”Det känns fruktansvärt”

Hot och kränkningar via e-post tillhör vardagen för många vårdanställda.

Hittills har inget fall fått ett rättsligt efterspel.

Landstinget fruktar nu för de anställdas säkerhet.

Hotfulla brev till anställda i vården är mycket vanligt i Östergötland.

Vid ett fåtal tillfällen har landstinget lyckats med att få besöksförbud utfärdade mot personer som hotat personal inom vården. Några andra straff mot gärningsm ännen har aldrig dömts ut. Samtidigt märker landstingets säkerhetsavdelning att skörden av hotbrev bara växer.

En anställd på en vårdenhet i Östergötland berättar att hon flera gånger fått hotfulla brev från en person hon tidigare haft kontakt med i jobbet.

”Det är fruktansvärt”

– Det känns fruktansvärt obehagligt att man ska bli dödshotad för att man gör sitt jobb. Men samtidigt måste man tänka på att det rör det sig om sjuka människor, säger hon och riktar istället kritik mot polisen.

– Det värsta är att de inte kan göra något för att hjälpa en, säger hon.

För hennes del har situationen lugnat ner sig utan att något allvarligt inträffade, men känslan av otrygghet sitter kvar.

– Jag hoppas att det aldrig händer igen, för jag var verkligen rädd.

Fel på lagen

Landstingets säkerhetschef Lars-Åke Pettersson är kritisk till den trubbiga lagstiftningen och att brotten aldrig klaras upp av polisen.

– Det handlar ofta om dolda, men allvarliga hot, som riktar sigt mot enskilda anställda och deras familjer. Lagen måste bli bätttre, säger han.

Tillsammans med Sveriges kommuner och landsting föreslår landstinget in Östergötland en lagänding.

– Som det är nu betraktas varje enskillt hot för sig Vi tycker att mängden av hot måste slås samman så att det kan leda leda till ett rejält straff.

Erik Wiman