Åklagaren lägger ner om Schenström

avTobias Österberg

Överåklagare inledde förundersökning om misstänkt mutbrott efter affären

Det blir inget åtal mot TV4-reportern Anders Pihlblad och Ulrica Schenström, statsminister Fredrik Reinfeldts före detta statssekreterare.

Åklagaren kan inte bevisa att de begått något brott under den omskrivna krogkvällen.

Foto: björn lindahl
Ulrika Schenström.

– De har helt olika uppfattningar om varför de träffades och vad innehållet i det där mötet var. Och då kan jag inte bevisa det jag måste kunna bevisa, nämligen att det finns ett tjänstesamband i det här, säger överåklagare Christer van der Kwast vid riksenheten mot korruption.

TT: Vad har de sagt om varför de träffades då?

– Allt det som de säger kommer att vara sekretessbelagt, och det kommer jag inte att släppa på.

Den 24 oktober publicerade Aftonbladet bilder på Schenström och Pihlblad i tätt samspråk på en Stockholmskrog.

Krisberedskap

Efter allehanda turer framkom att Schenström hade statsrådsberedningens krisjour samma kväll hon och reportern drack vin för 945 kronor – vilket senare ledde till Schenströms avgång.

När det också framkom att Pihlblad betalat notan inledde van der Kwast förundersökning om misstänkt mutbrott mot Schenström och bestickning mot Pihlblad.

I utredningen har van der Kwast förhört Pihlblad, Schenström, TV4:s nyhetschef Anne Lagercrantz, ägaren till restaurangen, serveringspersonal samt Schenströms sekreterare.

Vidare har van der Kwast tagit del av kvittot från restaurangbesöket, regeringskansliets regelverk för mottagande av gåvor samt TV4:s regler för representation.

Inte tjänstefel

Men överåklagaren har helt enkelt inte kunnat klargöra om träffen var en kontakt mellan Pihlblad som journalist och Schenström som statssekreterare, eller om de träffats privat.

van der Kwast har också beslutat att inte inleda förundersökning om tjänstefel mot Schenström. Hon har nämligen inte fattat några beslut eller vidtagit någon faktisk tjänsteåtgärd under restaurangbesöket.

– Man kan vara i tjänst utan att utöva myndighet eller vidta sådana åtgärder. Det måste vara vid myndighetsutövning åtminstone för att vara straffbart.

TT: Att ha jour är inte myndighetsutövning?

– Nej, jag bedömer det inte så. Det måste till att du fattar ett beslut i den egenskapen eller att du vidtar någon åtgärd, svarar van der Kwast.

Lättad Pihlblad

Anders Pihlblad tog efter händelsen ledigt i en vecka och har sedan valt att inte framträda i bild när han arbetat för TV4. Han är lättad över beskedet att förundersökningen lagts ned och anser att beslutet är logiskt.

– Det har varit en turbulent tid. Det ska bli skönt att kunna fokusera på journalistiken och köra som vanligt igen, säger han till TT.

Han vill inte svara på några frågor om Schenström eller kvällen på krogen.

Cecilia Giertta, TV4:s kommunikationsdirektör är nöjd med överåklagarens beslut.

– Vi har hela tiden tyckt att van der Kwast varit ute i ogjort väder. Det är helt logiskt att förundersökningen läggs ner, säger Giertta till TT.

Det väckte stor uppståndelse när van der Kwast tog till storsläggan och beordrade en husrannsakan hos tv-bolaget för att få kontokortsnotan från krogbesöket.

TT har sökt statsminister Fredrik Reinfeldt, men han avböjer att kommentera.