Nyheter

Så mycket maskar vi på jobbet

Av: 

Susanna Vidlund

NYHETER

1, 5 timme.

Så mycket tid per dag lägger vi ner på att maska på jobbet, visar en ny undersökning.

Allra värst är tjänstemännen.

Den årliga arbetsplatsundersökningen ”Wasting Time Survey” på sajten Salary.com visar att en kontorsanställd i genomsnitt ägnar 1,5 arbetstimmar åt att maska framför datorn, skriver Sydsvenskan.

En tredjedel av dem som maskar uppger att de surfar större delen av den tiden. Facebook, Youtube, nättidningar och bloggar är exempel på saker som maskaren kan ägna sig åt på arbetstid.

Samband med välfärd

Sociologen Roland Paulsen forskar vid Uppsala universitet kring fenomenet att maska på jobbet. Han menar att maskningen är ett välfärdsfenomen.

I takt med att ny teknik bidrar till att höja produktiviteten, blir det mer tid över på jobbet att ägna sig åt privata saker.

– Ett intressant fenomen är den subkultur kring maskning på jobbet, med sajter och bloggar, som kraftigt vuxit fram under de senaste åren. Man kan se det som motreaktion till den arbetslinje som såväl socialdemokrater och borgerliga partier förespråkat i decennier. Det är inte lika många förvärvsarbetande som ställer upp på det längre, säger Roland Paulsen till Sydsvenskan.

En motreaktion

Roland Paulsen tror att våra förändrade arbetsuppgifter också gör det också enklare för oss att maska i dag.

– I det gamla industrisamhället hade man en tydlig plats i produktionskedjan och det märktes oftast direkt om någon maskade. I det moderna tjänstesamhället är arbetsuppgifterna inte lika tydligt definierade och vi styr dessutom över arbetet själva i relativt hög grad. Datorn har därmed blivit ett redskap både för att se till att arbetet blir gjort och för att maska genom, säger han till Sydsvenskan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert: