"Vill aldrig mer se en penis på arbetstid"

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Pontus Lundahl/TT
Brandstation med brandmäns skyddskläder förberedda för utryckning. Arkivbild.

Metoo-rörelsen fortsätter att växa.

Uppropet #larmetgår samlar kvinnors och andra utsatta personers vittnesmål från arbetet på räddningstjänsten i Sverige, rapporterar SVT Nyheter.

Bland vittnesmålen finns kvinnor som skriver att de tvingats lämna brandmannayrket på grund av trakasserier.

Personerna bakom uppropet #larmetgår kräver ett stopp på sexism, nedvärderande språkbruk och sexuella trakasserier inom kåren.

En kvinna berättar om en man som "sov naken på natten på stationen och sprang till larmbordet naken" vid larm. Kollegorna bara skrattade, och gruppchefen sade att det fick kvinnan tåla.

Den nakne mannens kommentar var att kvinnor som hon "behövde få se riktig kuk för att veta sin plats".

En annan kvinna skriver, enligt SVT: ”Så många penisar jag har sett genom åren. Nog för att vi kan hamna i situationer vid ombyten eller larm när du står i duschen, men det är inte den nakenheten. Det är penisar som stoppas in i saker, flaxas runt öppet i tid och otid. Jag vill aldrig mer se en penis på arbetstid.”

– Jag tycker det är förfärligt att det vittnas om den här typen av övergrepp, men det är inte helt okänt för oss. Vi har nolltolerans för kränkningar och det här är något vi arbetar på, säger Emma Nordwall, biträdande förbundsdirektör på räddningstjänsten Skåne Nordväst, till SVT Nyheter Skåne.

Yrkeskår efter yrkeskår har vittnat om sexuella övergrepp och trakasserier de senaste veckorna. Upprop med vittnesmål från bland annat skådespelare, akademiker, jurister, sångare, kvinnor i teknikbranschen, journalister och idrottare har publicerats.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM