Amerikaner greps efter protester i Peking

NYHETER

Människor i aktion världen över

OS har börjat – men inte utan protester.

Tre amerikaner har gripits i Peking och världen runt demonstrerar folk mot förtrycket i Kina.

På tv ser allt ut att vara frid och fröjd.

Men precis utanför sändningarna, intill stadion, pågår protester.

Enligt en pro-tibetansk grupp ska tre amerikanska aktivister ha gripits efter att ha försökt protestera utanför OS-stadion.

Lhadon Tethong, från organisationen Students for a Free Tibet, uppger för nyhetsbyrån AP att de tre hämtades av polis då de var på väg till arenan.

Enligt uppgift är männen mellan 27 och 32 år. En av dem har även argentinskt medborgarskap.

Polis har inte kunnat bekräfta det inträffade.

Protester i Thailand

Inför öppningen av OS i Peking fhar protester pågått på flera håll i världen.

I Bangkok samlades ett 60-tal människor utanför Burmas ambassad. Aktivisterna blockerade trafiken på gatan med banderoller som löd ”Blodsolympiad” och ”Befria Aung San Suu Kyi”; den senare refererade till Burmas fängslade oppositionsledare.

I den kinesiska staden Hongkong, med ett visst mått av självstyre och friare politiskt klimat, greps en britt – iklädd hästdräkt och med en gitarr – sedan han vecklat ut en banderoll med krav på yttrandefrihet och respekt för mänskliga rättigheter i Kina från en bro.

… Indien och Nepal

I en piratsändning i huvudstaden Peking krävde Reportrar utan gränser (RSF) att politiska fångar ska friges och censuren upphävas.

I den indiska huvudstaden New Delhi trotsade över 3 000 demonstranter ett häftigt regnoväder. De arga munkarna och exiltibetanerna som krävde frihet för Tibet stoppades dock av polis när de närmade sig parlamentsbyggnaden.

Från New Delhi kom också rapporter om att upp till 150 tibetanska buddhistmunkar försökt storma den tungt bevakade kinesiska ambassaden.

Munkarna, som kom till ambassaden i två bussar, försökte riva ned stålbarrikaden framför den muromgärdade byggnaden, uppger TT.

Tusentals gripna

Poliser som bevakade ambassaden försökte hindra munkarna, men några av dem lyckades ta sig förbi barrikaden och fram till muren innan de stoppades.

En polistalesman sade att munkarna gripits och att förstärkning tillkallats.

I Nepal grep polis tusentals demonstrerande tibetaner, varav flera hundra försökte storma ett kinesiskt konsulat bara timmar innan OS-öppningen.