Fängelse för ofrivilligt sex

Miljöpartiet föreslår skärpning av lagen

Lägg ansvaret på våldtäktsmännen – inte på deras offer.

Det skriver miljöpartiets Peter Eriksson i dag i SvD Brännpunkt.

Miljöpartiet vill skärpa lagen och menar att lagtexten behöver ändras så att ofrivilligt sex ses som sexuellt utnyttjande.

Peter Eriksson, språkrör för Miljöpartiet och riksdagsledamot.
Peter Eriksson, språkrör för Miljöpartiet och riksdagsledamot.

”Sexuellt utnyttjande kan ske utan att vare sig våld eller hot används. Det är inte heller alltid så att offret är vare sig redlöst berusad eller på annat sätt i lagens mening i hjälplöst tillstånd”, skriver Peter Eriksson i dag i SvD.

Måste ändras

Miljöpartiet lägger i dag fram ett förslag som innebär att ofrivilligt sex betecknas som sexuellt utnyttjande, något som är straffbart med fängelse i upp till fyra år.

Peter Eriksson anser att sexualbrottslagens ”text måste ändras till att rätt och slätt utgår från frivilligheten. Ofrivilligt sex ska betecknas som sexuellt utnyttjande”.

Han tar upp "frozen-fright pattern", att kvinnan blir passiv och "fryser fast i rädsla och uppgivenhet" när hon inser att en man avser att utnyttja henne sexuellt.

Utmanar Ask

Förslaget, som enligt Peter Eriksson innebär en modernisering av lagstiftningen, är utarbetat av Madeleine Leijonhufvud som är professor i straffrätt och en rad andra experter.

Nu utmanar Peter Eriksson justitieminister Beatrice Ask att ta mp:s förslag som sitt eget, istället för att invänta den utredning som tillsattes den 17 juli i år och som inte kommer bli klar förrän i november 2010.

– Miljöpartiet slår in öppna dörrar med sin utredning. Frågan är redan omhändertagen genom den utredning som ser över 2005 års sexualbrottsreform. Det sker på det rättsäkra sätt som vi måste tillämpa när vi tar fram lagstiftning, säger Martin Valfridsson som är pressekreterare hos Beatrice Ask.

Publisert: