”Obama är rätt man”

NYHETER

DENVER. – Barack Obama är redo att bli USA:s nästa president.

Nu har Bill Clinton grävt ner stridsyxan för gott.

I sitt tal gav han sitt fulla förtroende till demokraternas nya presidentkandidat.

Det har gått åtta år sedan Bill Clinton flyttade ut ur Vita Huset. Trots det är han fortfarande mycket populär i det demokratiska partiet. Frågan är om någon annan talare hittills under konventet har välkomnats med så mycket jubel?

– Snälla ni, sluta. Vi måste fortsätta med showen, ropade Clinton när publiken inte ville sluta skandera Bill, Bill, Bill.

– Jag är hedrad att vara här.

Nytt jubel…

– Jag älskar det här och jag tackar er. Men vi har ett viktigt jobb att göra. Jag är här för att stödja Obama..

Med de inledande orden besvarade expresidenten frågan alla ställt sig under dagen. Kommer han att ge sitt helhjärtade stöd till Obama efter de tuffa striderna under primärvalet?

Stolt

Clinton kunde knappast undgå att prata om det gångna året och valkampanjerna som splittrade det demokratisk partiet i två läger.

– Primärvalen var hetare än växthuseffekten. Min kandidat vann inte, men jag är stolt över hennes kampanj och den framtidsvision som hon har.

Därefter återgick Clinton till att prata om Barack Obama.

– Hillary, sa i sitt fantastiska tal i går att hon ska göra allt hon kan för att Obama ska väljas. Då är vi två… nej förresten då är vi 18 miljoner, sa Bill Clinton och vände sig till alla Hillary-anhängare över USA.

"Lysande tal"

Direkt efter att Bill Clinton talat började analyserna att strömma in i de amerikanska tv-kanalerna. Vissa sa att det var ett av Bill Clintons mest lysande tal någonsin.

Liksom Hillarys tal i går, bestod Bill Clintons tal till stora delar av ren politik.

Han beskrev den problembild han anser att landet står inför både innanför gränserna och utomlands.

USA:s roll i världen har minskat på grund av att landet gång på gång har misslyckats med att använda diplomati, anser Clinton. Nästa president måste lyckas med uppgiften att återta ledarskapet i världen på fredlig väg.

"Primärvalet stärkte honom"

– Allt jag lärde mig som president har övertygat mig att Barack Obama är rätt man för det jobbet. Primärvalet prövade honom och stärkte honom.

Efter att ha berömt republikanernas kandidat John McCain som en hjälte som gjort stora uppoffringar för sitt land, kom den obligatoriska kängan till motståndarpartiet.

– De vill att vi ska belöna deras misslyckande under åtta år med ytterligare fyra år. Tack, men nej tack.

ARTIKELN HANDLAR OM