Parterna har kommit överens

NYHETER

USA vände plötsligt och sa ja till förändringar

Foto: Applåder utbröt när USA sa ja till sluttexten.

Strax före klockan tre på lördagseftermiddagen, lokal tid, kunde länderna vid FN:s klimatmöte på Bali äntligen enas, men rent formellt är en överenskommelse inte klar ännu, uppger TT:s utsände.

Överenskommelsen innebär att förhandlingar om ett nytt klimatavtal kan starta.

Lättnaden var mycket påtaglig bland de församlade delegaterna när överenskommelsen äntligen var i hamn.

Ända in i det sista såg det ut som om dödläget inte skulle kunna brytas sedan USA och en rad u-länder inte kunde enas om hur u-ländernas bidrag till utsläppsminskningar skulle formuleras i texten.

USA sade först att de inte kunde acceptera formuleringarna, som föreslagits av Indien, men svängde sedan plötsligt. När USA:s chefsdelegat Paula Dobriansky meddelat beslutet utbröt enorma applåder.

– Vi går framåt tillsammans, sade hon.

USA har fått igenom krav

Trots detta ska inte överenskommelsen uppfattas som ett amerikanskt nederlag och en seger för EU och u-länderna. Tvärtom har USA lyckats få igenom många av sina krav.

Det finns exempelvis inte längre några exakta siffror för hur mycket växthusgasutsläppen bör minskas.

EU stred länge för att minskningar på 25 till 40 procent fram till 2020 skulle vara vägledande för de kommande förhandlingarna i Köpenhamn 2009. Men USA sade nej med hänvisning till att detta skulle ”förutbestämma” förhandlingarnas inriktning på ett destruktivt sätt.

Två grupper

Däremot lyckades EU få igenom att u-länderna och i-länderna skulle placeras i två olika grupper med krav på i-länderna att gå i bräschen för utsläppsminskningarna. USA är egentligen motståndare till att bunta ihop u-länderna på det här sättet men böjde sig till slut efter att det i texten framgått att även u-länderna ska ”bidra” till utsläppsminskningarna.

USA har uppenbart känt sig hårt pressade under mötet. De ville inte hamna i läget att bli beskyllda för att ha blockerat processen och att ha orsakat att mötet strandade.

Roland Johansson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM