Ramaphosa president – Sydafrika pustar ut

Foto: Rodger Bosch /AP/TT
Cyril Ramaphosa svärs in som Sydafrikas nye president.
Foto: Nasief Manie /AP/TT
Anhängare till ANC-edaren Cyril Ramaphosa på plats utanför parlamentet i Kapstaden för att hylla honom när han väljs till landets nye president.
Foto: Themba Hadebe /AP/TT
Jacob Zuma kastade till slut in handduken.

avTT

NYHETER

Cyril Ramaphosa är Sydafrikas nye president. Känslan av lättnad var nästan fysiskt påtaglig bland parlamentsledamöterna när saken var klar.

Nu väntar uppstädning efter avpolletterade Jacob Zuma och offensiva åtgärder för att få landet på rätt köl.

Det blev (förstås) sång och jubel bland regeringspartiets ANC:s ledamöter efter att parlamentet i Kapstaden röstat fram Cyril Ramaphosa till landets högsta ämbete. Några timmar därpå fick han formellt svära presidenteden och redan under fredagen väntas han hålla presidentens årliga tal till nationen, rapporterar BBC.

Ett tal som hans företrädare Jacob Zuma skulle ha hållit i förra veckan men som i sista stund sköts upp när ledarkrisen inom ANC övergått från att ha varit pressad till att bli akut. Då hade ANC-toppen vädjat till Zuma att frivilligt lämna posten som landets som president – något han styvnackat vägrade.

Trycket på den korruptionsmisstänkte presidenten ökade sedan för varje dag och inte förrän sent i onsdags kväll kastade Jacob Zuma in handduken, trots att han ansåg sig orättvist behandlad av sitt parti.

Korruption huvudfråga

Den 65-årige Ramaphosa höll dock ett tacktal efter att han – som enda kandidat – blivit vald.

– Tack alla för den här fantastiska möjligheten. Jag ska göra mitt bästa för att inte göra er besvikna, lovade han och tog också upp den brännheta korruptionsfrågan.

– Frågor som rör korruption, frågor som rör hur vi kan stärka våra statligt ägda företag och hur vi ska handskas med kidnappning av staten är frågor som vi har på radarn.

Uttrycket "kidnappning av staten" hörs ofta i Sydafrika dessa dagar. Det härrör från en rapport från den tidigare justitieombudsmannens Thuli Madonselas där en rättslig utredning av Jacob Zumas nära kopplingar till den mäktiga affärsfamiljen Gupta krävs. Familjen har länge misstänkts för att ha ett korrupt förhållande med den förre presidenten.

Guptafamiljen lever för övrigt farligt nu. På torsdagen kom besked från Sydafrikas riksåklagarmyndighet att en arresteringsorder utfärdats för en av de tre bröderna i familjen, Ajay Gupta. Han betraktas nu vara "på flykt undan rättvisan", rapporterar Reuters.

"Mardrömmen är över"

Vad som nu ska hända Jacob Zuma är oklart. Rättsliga prövningar är att vänta och det är inte omöjligt att den man som sedan 2009 har varit Sydafrikas president får skaka galler till slut. Förutom att han anklagas för att ha lagt grunden till för en kultur av statlig korruption och för att lett landet in i ekonomiska svårigheter, så misstänks han inom ramen för stora vapenaffärer under 1990-talet för 783 fall av korruption, pengatvätt och utpressning.

Framför allt i städerna hos den stora sydafrikanska medelklassen har det jublats under dagen. Ramaphosa själv togs emot av sjungande och dansande ANC:are när han anlände till parlamentet i Kapstaden.

Flertalet sydafrikanska medier hade gårdagens man – Jacob Zuma – på morgonupplagans förstasida. Tonen i ledarkommentarerna mot expresidenten var genomgående hård. I nättidningen Daily Maverick konstateras exempelvis att "Sydafrikas långa mardröm är över". Artikeln av slutas med orden: "Det är morgon i Sydafrika. Igen."