– Låten blev det sista han gjorde

avCarina Bergfeldt

Alf Robertson hann sjunga in barnvisan med döttrarna Lisen, 8, och Isabella, 6

1 av 5 | Foto: Foto: TOMMY STENSSON
Alf Robertson blev pappa sent i livet. När han var 59 år blev han pappa till Lisen, och vid 61 års ålder blev han pappa till Isabella. ”Det var otroligt jobbigt för honom att veta att han inte skulle få se sina barn växa upp”, säger Monica Robertson.

Alf Robertson, 67, visste att slutet var nära.

Som ett sista farväl spelade han in barnvisan ”Lille Ole med paraplyen” tillsammans med sina små döttrar.

– Det var så viktigt för honom att hinna färdigt med den innan han dog, säger änkan Monica.

På julaftonens morgon somnade han in.

Efter fyra hjärtinfarkter och två strokes orkade inte hans kropp mer.

I går morse dog countrystjärnan Alf Robertson på ett sjukhem i Göteborg.

– Jag hade suttit hos honom hela natten, och åkte därifrån en timma innan han dog. Även om jag inte var där när det hände så känns det som att vi fick den tiden som vi behövde, säger hans fru Monica Robertson, 47.

Hemma i familjens hus i Frillesås väntade parets döttrar, Lisen, 8, och Isabella, 6, på att mamma skulle komma hem så att de fick öppna paket.

– Det är så svårt för barnen att förstå vad som har hänt. Jul är något roligt för dem. Klappar och gran och sånt. De är ledsna, och sedan glömmer de av det ett tag. På ett sätt hanterar de döden bättre än vi vuxna, de avdramatiserar allt, säger hon.

Uppträdde nyligen

Alf Robertson drabbades av en hjärnblödning 1997, och hans hälsa blev allt sämre de senaste åren. Men inget kunde slita honom från scenen. För bara två och en halv månad sedan uppträdde han på Kulturhuset

i Trollhättan.

– Jag förstår inte hur han klarade det, han var så sliten då. Men han älskade att stå på scen, sjunga och träffa folk. Han ville göra det in i det sista, och det fick han också, säger Monica.

Försökte prata med barnen

Det var efter sångarens fjärde hjärtinfarkt, för drygt en månad sedan, som Monica och Alf tvingades att inse vartåt det var på väg.

– Läkarna berättade att det inte var mycket tid kvar. Så vi pratade med barnen så gott det gick. Jag har försökt svara på deras frågor, men samtidigt kan man ju aldrig riktigt förbereda dem på det här, säger Monica.

Alf Robertson höll vid sin död på att spela in en skiva, den 52:a i ordningen.

– När han förstod vad som skulle hända så ville han spela in en låt med barnen. Han var så dålig att de fick spela in den här hemma, men de gjorde klart den. Det var nog hans sätt att ge dem något att ha kvar av honom, låten blev det sista han gjorde, säger hon.

Den danska visan, ”Lille Ole med paraplyen”, kommer att finnas med på Alf Robertsons sista skiva, som släpps i januari.

– Jag lyssnade faktiskt på den i bilen i morse, på väg hem från sjukhuset. Det kändes lite bra, mitt i alltihop, säger Monica Robertson.