Villkorlig dom för rakethot

avSusanna Vidlund, Tobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Gänget sköt raketer på låg höjd och kvinnan bad dem sluta.

18-åringen körde då en raket i munnen på kvinna, kallade henne "djävla hora" och hotade tända på.

I dag föll domen mot honom.

18-åringen dömdes för grovt olaga hot och ofredande till villkorlig dom och 200 timmars samhällstjänst av Borås tingsrätt. Han ska även betala ett skadestånd till kvinnan på 9 900 kronor jämte ränta.

Borås tingsrätt skriver i sitt domskäl att om fängelse hade valts som påföljd skulle mannen ha dömts till åtta månader. Av hänsyn till den tilltalades låga ålder och det faktum att han hade suttit häktad under utredningstiden, dömdes han till villkorlig dom och samhällstjänst.

Raket i munnen

Nyårsaftonen blev en mardröm. Kvinnan som var där med sin pojkvän och goda vänner såg sin väninna bli träffad av en raket i huvudet. Stämningen på platsen var inte god.

Kvinnan bestämde sig för att gå fram och prata med ungdomsgänget som sköt raketer. Hon sa till dem att inte skjuta raketer på folk utan istället rikta dem uppåt.

Enligt tingsrätten har kvinnan berättat om hur 18-åringen då ska ha blivit arg på henne och pussat henne flera gånger i ansiktet. Därefter stoppade han en raket i hennes mun, kallade henne "djävla hora" och sa att han skulle skjuta henne.

Kvinnan var rädd att han skulle tända raketen men lyckades trots det behålla lugnet. En stund senare gick 18-åringen därifrån. Kvinnan pojkvän hämtade henne och de larmade polisen. Kvinnan lyckades identifiera 18-åringen.

Efter händelsen säger sig kvinnan ha mått dåligt och drabbats av mardrömmar.

Ingen blev åtalad för raketen som träffade väninnan i huvudet. Det gick inte att fastställa vem som hade avfyrat den.

Ytterligare brott

18-åringen dömdes även för att ha deltagit i en grov misshandel på nyårsdagen tillsammans med tre kamrater. Männen hoppade på en annan man på Kårhuset i Borås och misshandlade honom med tillhyggen samt med händerna och fötter. De tre unga männen dödes till ungdomstjänst respektive fängelse i sex månader.

En femte man dömdes samtidigt till fyra månaders fängelse för övergrepp i rättssak sedan han senare på dagen ringt till offret och försökt hota honom till att dra tillbaka sin polisanmälan.

Publicerad: