14-åringar langar cannabis

NYHETER

Både missbrukare och säljare har blivit yngre

Allt fler högstadieelever provar narkotika. Nu visar polisen att även langarna har blivit yngre – i deras spaningsregister finns flera 14-åringar.

– Jag tycker att det är obehagligt när vi ser de här unga säljarna. Och vi arbetar mot fler och fler som är under 18 år, både säljare och brukare, säger Henrik Engelkes, förundersökningsledare vid länskriminalen i Stockholm till Svenska Dagbladet.

Tio procent av Stockholms niondeklassare har provat narkotika enligt en undersökning från Stockholms stad. Både utbudet och efterfrågan har ökat. Polisen kopplar trenden till en drogliberal attityd som sprids i musik- och filmvärlden.

Knark i bostadsområdet

Att få tag på exempelvis cannabis och amfetamin i närområdet har också blivit lättare, menar polisen.

– Alla kan inte springa på plattan. Man får grejerna från sitt eget bostadsområde, säger Henrik Engelkes.

Döljs bättre bland rika

Polisens tillslag visar att knarket finns i alla samhällsklasser. Skyddsnätet är visserligen mindre i utsatta områden, men i rikare områden kan missbruket vara svårare att upptäcka.

– De ungdomar vi träffar i mer utsatta områden har ofta fler riskfaktorer. Å andra sidan kan det vara lättare i den typen av områden att arbeta med problem för att man är ärligare med det, säger socialsekreterare Pia Bodén till SvD.