Flickan skulle spränga skola

NYHETER

Pappan ville göra henne till en martyr

Foto: Den 15-åriga flickan överlämnar sig i den irakiska staden Bakuba. På polisens film syns det hur hon står med ryggen mot en mur och pratar med fyra polismän en bit bort. En av poliserna går fram och låser fast hennes armar i ett räcke. Två andra tar sedan av henne bombvästen.

Pappan hade en djävulsk plan:

Den 15-åriga dottern skulle dö som martyr.

Men flickan ville leva. Med bombvästen på sig gick hon till polisen.

Foto: När bomben desarmerats och flickan var säker berättade hon om faderns planer.

Flickan hittades i staden Bakuba i den orosdrabbade Diyalaprovinsen i Irak. Enligt amerikansk militär överlämnade hon sig frivilligt till polisen och sa att hon inte ville genomföra självmordsattentatet.

–?Om hon hade tvingats ta på sig västen eller om hon bar den frivilligt återstår att utreda, säger en militärkälla till Reuters.

Även mamman bar bomb

När bombexperter lyckats desarmera sprängladdningen berättade 15-åringen att också hennes mamma planerade ett självmordsdåd.

Och mycket riktigt: iförd likadan väst hittades mamman i den närliggande staden Qatun. Pappan, som misstänks ha planerat attackerna, kunde dock inte gripas, enligt Reuters.

I polisförhör berättade flickan att en äldre kvinna hade satt på henne västen och beordrat henne till en lokal skola. Där skulle hon invänta ytterligare order.

Tidigare i år har flera självmordsdåd utförts av kvinnor och unga flickor i den sunnimuslimska Diyalaprovinsen.