Får kritik – av två av tre m-toppar

Av: Elisabeth Marmorstein, Eva Buskas

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

FRA-hantering får tummen ner i Reinfeldts egna led

Regeringen Reinfeldt får underkänt för hanteringen av FRA-lagen.

Två tredjedelar av de lokala moderattopparna gör tummen ner.

– Regeringen borde ha visat prov på lite större ödmjukhet, säger Christian Gustavsson, m-ordförande i Östergötland.

Pressad Statsminister Fredrik Reinfeldt och hans regering ratas för hanteringen av FRA-lagen. 16 av 24 lokala moderattoppar ger tummen ner.
Foto: Foto: AP
Pressad Statsminister Fredrik Reinfeldt och hans regering ratas för hanteringen av FRA-lagen. 16 av 24 lokala moderattoppar ger tummen ner.

I dag sommartalar Fredrik Reinfeldt traditionsenligt i Vaxholm.

Sommarens hetaste fråga, FRA-lagen, lär komma upp på.

Och det behövs – även internt.

Skött debatten dåligt

Aftonbladet har gjort en rundringning till de 26 moderata länsförbunden. Av de 24 som svarade tyckte 16 att regeringen på olika sätt skött FRA-debatten dåligt.

– Just den här hanteringen har inte varit lyckad, jag tror att man underskattade att det skriker i det borgerliga hjärtat när man ger sig in i människors integritet, säger Gustaf Hoffstedt, förbundsordförande på Gotland.

Gjordes i Sovjet

– Att övervaka vanligt, hyggligt folk var sådant man ägnade sig åt i Sovjetunionen. Det tycker inte jag att en rättstat ska göra.

Kritikerna att regeringen borde drivit debatten hårdare och redan från början förklarat varför lagen är nödvändig.

– Man har inte förankrat det hela fullt ut hos väljarna. Det är tydligt när man bara någon månad efter beslutet säger att man kan tänka sig justeringar, säger Gunnar Lidell, m-ordförande i Norra Älvsborg.

Fredrik Reinfeldt borde ha varit mer lyhörd och informerat bättre, både internt och gentemot väljarna, tycker de m-topparna. Han får dock beröm för sitt utspel i torsdags där han sa sig vara beredd att lyssna på kritiken.

– Det han nu gör är en del av lösningen och det är jättebra. Nu gör vi ett omtag och försöker få det här i rätt ordning så att alla är med på båten, säger Magnus G Graner, ordförande i Uppsala.

En tredjedel av de tillfrågade tycker att FRA-debatten har skadat moderaterna som parti:

”Som gamla m”

– Vi kämpar varje dag med att vara de lyssnande, nya moderaterna. Hanteringen av det här är typexemplet på det vi tyckte så illa om med de gamla moderaterna – att man körde på oavsett vad människor tyckte, säger Christian Gustavsson, ordförande i Östergötland.

Publicerad: