Pakistans president avgår

NYHETER

Pervez Musharraf satt nio år vid makten

I nio år har han suttit vid makten.

I dag meddelade Pakistans president Pervez Musharraf att han har beslutat avgå.

– Jag lägger mitt öde i folkets händer, sa Musharraf.

Foto: Pervez Musharraf.

På måndagen höll han ett brinnande försvarstal för sin politik under nio år vid makten, som han grep i en militärkupp 1999.

I det förannonserade talet förväntades han ge besked om ifall han tänkte avgå från presidentposten eller inte. Strax före sändningen sa hans talesman att Musharraf tänker sitta kvar. Och ännu långt in i talet hade han inte givit något besked. Men sedan kom det:

– Efter att ha analyserat situationen och konsulterat juridiska rådgivare och politiska allierade har jag beslutat avgå på deras inrådan.

Riksrätt

Presidentens popularitet har sjunkit de senaste 18 månaderna, och sedan hans allierade förlorade parlamentsvalet i februari har han blivit alltmer isolerad.

– Min avskedsansökan lämnas i dag till talmannen i nationalförsamlingen, sade Musharraf i tv-talet.

Den 8 augusti sade Pakistans koalitionsregering, ledd av den mördade förra premiärministern Benazir Bhuttos parti, att den planerade ett riksrättsåtal mot presidenten.

Offentligt har landets mäktiga försvarsmakt, som styrt Pakistan under mer än hälften av de 61 år som gått sedan landet blev självständigt, hållit sig utanför kontroversen om den forne försvarschefen. Någon oro väntades heller inte som följd av beskedet om Musharrafs avgång.

”Falska anklagelser”

Presidenten, klädd i kostym och slips, sa i tv att hans motståndare har framfört falska anklagelser mot honom. Han hävdade att han ”med Guds hjälp” lyckats lösa en lång rad problem under sin tid som ledare.

– Olyckligtvis har en del element som kämpar för gamla etablerade intressen framfört falska anklagelser mot mig och lurat människor.

– De säger att under de senaste nio åren har våra ekonomiska problem och elbrist berott på vår politik.

– Detta är absolut fel.

General Musharraf var länge både militär befälhavare och president. På grund av motståndet tvingades han till slut ge upp sitt militära ledarskap.