Sahlin vill satsa på kompetens

NYHETER

Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin angrep i sitt förstamajtal regeringens skattesänkningar och försämringar för de arbetslösa.

Hon lanserade också ett nytt förslag om en kompetensförsäkring på arbetsmarknaden.

Flera tusen åhörare, enligt arrangörerna omkring 7000, hade samlats på Götaplatsen i ett regntungt Göteborg för att lyssna på Sahlin. Hon beskrev kvinnor som drabbats av regeringens politik, bland annat åtstramningar av a-kassan.

– Det är för dessa människor vi vill förändra samhället. Vi får aldrig någonsin igen glömma det, sade Sahlin.

Hon förklarade sig bli alltmer irriterad över dem som hävdar att socialdemokraterna inte ger besked om vad de vill göra om de vinner valet 2010. Sahlin betonade att arbetarrörelsen måste ta sig tid att diskutera förnyelse av politiken inför partikongressen 2009.

Angrep moderaterna

– Alla ska med, så sa vi inför förra valet och många undrade berättigat vart då? Nu måste vi kunna tala om det, sade Sahlin.

Samtidigt angrep hon moderaterna för att bara ha en lösning på alla problem: att sänka skatten och varnade för växande klyftor i samhället. Regeringens jobbpolitik fick hård kritik i talet.

– Det är inte fruktan som ska driva människor, sade Sahlin.

Hon återupprepade löftet att återställa a-kassan, så att minst 80 procent av löntagarna ska få 80 procent av sin tidigare lön. Kravet på att arbetslösa ska tvingas söka jobb i hela landet från första dagen kallar Sahlin för ”icke värdigt”.

Samtidigt lanserade hon ett förslag på en kompetensförsäkring på arbetsmarknaden. Tanken är att staten och arbetsmarknadens parter ska avsätta pengar till försäkringen som ska användas till att vidareutbilda arbetstagare, vars kompetens inte längre räcker för företagens behov.

Detaljer i höst

Sahlin vill också göra om arbetsförmedlingar till ”kompetensförmedlingar” som inte bara ska förmedla jobb utan även ge råd ock kompetensutveckling och köpa in utbildning. Mer detaljer ska presenteras i en riksdagsmotion i höst.

– Vi vill konkurrera med kunskap, inte med lägre löner. Där går den stora skiljelinjen mot regering, sade Sahlin, som kortade sitt tal för att skona åhörarna från det ihärdiga regnet.

TT