FN-krismöte efter blodig dag i Gaza

60 palestinier och två israeler döda

GAZA. FN:s säkerhetsråd höll natten till söndagen ett krismöte om situationen i Gaza. Mötet kom efter en av de blodigaste dagarna sedan palestiniernas uppror mot Israel bröt ut. 61 palestinier och två israeler dog.

Den palestinska presidenten Mahmud Abbas meddelade på söndagen att han formellt avbryter samtliga kontakter med israelerna med anledning av attackerna mot Gaza, enligt hans talesman.

En skadad soldat bärs av helikoptern efter han skadats i en militär-attack i norra Gaza under lördagsmorgonen.
En skadad soldat bärs av helikoptern efter han skadats i en militär-attack i norra Gaza under lördagsmorgonen.

Enligt Arye Mekel, talesman för Israels chefsförhandlare, utrikesminister Tzipi Livni, är det palestinska beslutet att stoppa förhandlingarna "ett misstag" och han uttryckte förhoppningar om att samtalen kan återupptas inom "en mycket snar framtid", rapporterar Reuters.

"Orimligt" användande av våld

Säkerhetsrådet överläggningar hålls bakom stängda dörrar och tillkom på begäran av palestiniernas president Mahmud Abbas. Rådet ska bland annat diskutera ett libyskt förslag till resolution som fördömer Israel för att ha dödat civila palestinier och uppmanar till stopp för våldet samt ett omedelbart eldupphör.

FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon fördömde Israels "orimliga" användande av våld och uppmanade även palestinierna att upphöra med raketangreppen mot Israel.

Angrep Hamas-ledaren

Natten till söndagen angrep israeliskt krigsflyg Hamas-ledaren Ismail Hanyias kontor i Gaza stad. Tomma lokaler förstördes men flera människor i näraliggande byggnader sårades, berättade vittnen. Det var femte dagen med strider, som hittills kostat ett 90-tal palestinier och tre israeler livet.

Bara på lördagen dödades 61 palestinier i Gazaremsan efter israeliska angrepp med stridsvagnar och helikoptrar. Två israeliska soldater stupade och 22 israeler sårades av palestinska raketanfall i staden Ashkelon nära Gazaremsan och i Negev.

Enligt utrikesminister Carl Bildt har Sverige manat både den israeliska och palestinska sidan till återhållsamhet.

"Såväl attacker mot Gaza som attacker mot Sderot eller Askhelon i Israel är oacceptabla", skriver Bildt på sin blogg.

Bildt menar att utvecklingen tydligt visar att de israeliska försöken att bekämpa Hamas med en tilltagande isolering av Gaza har misslyckats.

"I stället har raketattackerna intensifierats", skriver han.

Nödvändigt med vapenvila

Bildt anser att det nu är viktigare än någonsin att fredsprocessen drivs framåt.

"En vapenvila av det ena eller det andra slaget är nu en nödvändighet. En fortsatt upptrappning av våldet kommer bara att ha förlorare", skriver Bildt.

Även USA riktade en maning om att stoppa våldet.

- USA beklagar förlusten av israeliska och palestinska civilpersoners liv. Vi uppmanar till ett stopp för våldet och alla terroristaktioner riktade mot oskyldiga civila, sade Gordon Johndroe.

Saeb Erakat, ledande palestinsk förhandlare under Mellanösternsamtalen som inleddes i november vid en konferens i USA, slog fast att fredssamtalen avbrutits.

Aftonbladets bloggar

TT-AFP

Publisert: