Marknaden vill att vi slänger och köper nytt

Ylva Sanfridson 40, informatör.

Min man rensar i en kökslåda som inte går att stänga. Den är full av tomma burkar och flaskor. Pet-flaskor i miniformat. Perfekt som vattenflaska i handväskan på sommaren. Jag försöker smyga tillbaks flaskorna i lådan igen. ”Du är en riktig liten ekorre”, konstaterar han. Jag fräser tillbaka. Han har satt fingret på en öm punkt. Jag är en ekorre som samlar på allt som kan vara bra att ha. Men jag vill inte höra det. Likt en missbrukare förnekar jag, fast jag inser att jag har problem.

Enligt kinesisk astrologi är det råttans år. Det finns tigerns, drakens, hästens, apans, hundens, oxens, kaninens, ormens, fårets, tuppens och grisens år. Men det blir aldrig ekorrens år.

Det är inte fint att vara ekorre. Om alla var ekorrar skulle hjulen stanna. Med undantag för ekorrhjulen. Det ligger inte i marknadsekonomins intresse att man ska spara på saker. Marknadskrafterna vill att jag köper nytt, sliter och slänger.

Jag har försökt sluta att vara ekorre. Försökt leva i harmoni utan prylar. Inreda mitt hem enligt feng shui för att få lugn inombords. För det verkar ju trots allt rätt skönt att inte ha så mycket saker att hålla reda på. Men det går inte. Jag är en prylmagnet.

Någonstans läste jag att en människa kan äga 80 ting, men om det blir fler så äger tingen människan. Det är precis så det känns. Tingen äger mig. Fast jag är inte värst. Jag har sett andra ekorrar på tv få hjälp av utrensningskonsulter. Det gick en engelsk serie för några år sedan. Jag såg alla avsnitt och förfasades.

Ibland har jag också fått hjälp med utrensning. Fast i mer brutal variant. Som när jag förvarade jag en massa kläder (som jag inte ville slänga) i en låda på cementgolvet i ett fuktigt källarförråd. Efter ett år hade kläderna möglat och jag var tvungen att slänga allihop. Det är som med sms:en i mobilen som jag inte raderar förrän minnet är fullt och jag är tvungen.

Jag väntar på att det ska bli modernt att vara ekorre. Ser med förväntan fram emot en tv-serie som hyllar människor som spar och tillvaratar. Tills vidare får min man glädja sig åt att jag, till skillnad från ekorren, är monogam och har mindre framtänder. Och att vissa saker som jag gömmer undan faktiskt glädjer honom. Som godiset. Och de små pet-flaskorna i miniformat med saft i till gnälliga barn i bilen på sommaren.