Hoppet om räddning för sjömän svagt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-24

Hoppet om att kunna rädda de 18 ukrainare som sitter fast i ett fartyg på havsbotten utanför Hongkong försvagas.

Räddningsarbetarna fortsätter sitt arbete i hopp om att sjömännen ska ha hittat en luftficka på bogserbåten.

Båten kolliderade med ett kinesiskt lastfartyg i lördags kväll. Ett och ett halvt dygn senare låg den ukrainska bogserbåten Naftogaz67 omkullvält på 37 meters djup, med besättningen kvar.

Dykare som gått ner och knackat på skrovet har inte kunnat uppfatta någon reaktion.

Försökt ta sig in genom ventil

Ombord fanns från början 24 ukrainare och en kines. Sex ukrainare och kinesen räddades efter kollisionen med lastfartyget Yao-Hai.

Hongkongtidningen South China Morning Post rapporterade att dykare har gjort minst nio försök att ta sig in i båten via en öppnad ventil.

Om sjömännen inte kan räddas är detta den värsta olyckan till havs på många årtionden i vattnen utanför Hongkong, en av världens mest trafikerade hamnar.

I Simferopol i Ukraina sade ordföranden för energibolaget Chornomornaftegaz , som äger fartyget, att han trots allt hoppas på att besättningen ska kunna räddas.

Kaptenen, en av dem som har räddats, har sagt i telefon till Anatolij Prisiazjnjuk att det var det kinesiska fartyget som orsakade olyckan genom att vägra väja.

Båten fick anmärkning

Ukraina ska sända utredare till platsen, rapporterar ryska nyhetsbyrån Interfax.

Ukrainas president Viktor Jusjtjenko uppmanade regeringen att ge de kinesiska räddningsarbetarna stöd och skicka all nödvändig utrustning.

Naftogaz67 har trafikerat Sydkinesiska sjön mellan Kina, Singapore, Malaysia och Indonesien sedan 2002 åt schweiziska FortranseLtd.

Enligt South China Morning Post fick båten anmärkning 2003 för att inte ha något ordentligt evakueringssystem och apparatur för syreförsörjning vid nödläge.

TT-AFP

ANNONS