17000 strömlösa

avTitti Jersler

NYHETER

Blixthalka, tågproblem och elavbrott på grund av ovädret.

Tidigt på fredagsmorgonen hade stormen Tuva dragit bort från Sverige. Men fortfarande var cirka 17000 elkunder utan ström.

Under natten drog blåsten österut över landet södra och mellersta delar och hade i sitt spår ett bälte av nederbörd. I Västra Götaland, Värmland, Jönköping och Kronobergs län föll snön ymnigt vilket ledde till besvärliga trafikförhållanden. Snöfallet övergick senare i byar av regn och snö, enligt SMHI.

Tre personer omkom i en trafikolycka på riksväg 63 i höjd med Brattforshedens flygplats söder om Filipstad på torsdagskvällen. De tre färdades i en personbil som troligen har sladdat in i en mötande lastbil. I övrigt rapporteras inga allvarliga personskador trots många trafikolyckor under kvällen och

Blixthalka

Vid midnatt stod ett 40-tal lastbilar stilla i blixthalkan i en uppförsbacke efter Ulricehamn i riktning mot Borås på riksväg 40. När trafiken kom i gång igen senare under natten körde en långtradare i diket och blockerade vägen på nytt.

– Många ilskna bilister har ringt om att de fått stå i kö för länge, sade Jan Eliasson. inre befäl vid Boråspolisen.

Vid femtiden på morgonen var långtradaren bärgad och trafiken flöt normalt igen.

Tågproblem

Även tågtrafiken drabbades av ovädret. Ett 20-tal passagerare blev sittande i två timmar på ett pågatåg i Skånes sedan ett träd lagt sig över ledningarna. Tåget stoppades vid halv elva på torsdagskvällen vid Gantofta utanför Helsingborg och först vid halv ett kunde passagerarna lämna platsen i buss eller taxi.

På södra stambanan utanför Älmhult tvingades tågtrafiken till enkelspår på grund av träd som blåst ner över kontaktledningarna. Även mellan Emmaboda och Karlskrona blev det problem med träd över ledningarna.

Tågtrafiken över Öresundsbron ställdes in och ersattes med buss på grund av datatekniskt fel, men det är oklart om felet var relaterat till stormen, säger Bodil Sonesson på Banverkets presstjänst.

Strömavbrott

Många av dem som blev strömlösa under kvällen hade tidigt på morgonen fått tillbaka elen, men fortfarande var cirka 17000 abonnenter hos de tre stora eldistributörerna utan ström. Av Eons kunder saknade runt 10700 kunder ström, av dem cirka 4800 i Kronobergs län, cirka 2400 i Jönköpings län och cirka 1300 i Skåne.

Av Vattenfalls kunder hade cirka 5500 elavbrott. Cirka hälften i Västra Götaland och resten i Stockholms län. Fortum rapporterade 1200 strömlösa elkunder, framför allt i Västra Götaland, Örebro län och Halland.