Skatteverket vill granska Daniel Westlings lyxprojekt

avClaes Petersson

NYHETER

De säljer lyxhus på en paradisstrand i Brasilien.

Men nu kan Aftonbladet avslöja att Daniel Westlings byggprojekt riskerar granskning för avancerad skatteplanering.

– Det här är mycket intressant för oss att titta på, säger Nicklas Roslund på Skatteverket.

Med tjusiga bilder på palmer, vita stränder och några av Sveriges tyngsta affärsmän marknadsför svenska bolaget Brasil Development sin nya satsning på lyxvillor och hotell i östra Brasilien.

Bakom projektet finns Björn Ulvaeus, H&M-arvingen Karl Johan Persson, restaurangföretagaren Allessandro Catenacci och kronprinsessans pojkvän Daniel Westling.

– Initiativtagare till det hela är jag, Daniel Westling och Johan Ericsson, säger Catenacci.

Komma undan skatt

Aftonbladet kan nu avslöja att finansmannen Johan Ericsson har registrerat sin del i satsningen på kapitalförsäkringsbolaget Winplan Assurance i Luxemburg.

Systemet med utländska ka

pitalförsäkringar liknar ett skatteparadisupplägg och huvudsyftet är att komma undan skatt, enligt Nicklas Roslund, projektledare på Skatteverkets ut-landsenhet.

I stället för att betala vinstskatt i Sverige går det svenska bolagets vinst till det utländska försäkringskontot. Sedan kan försäkringskunden göra uttag – skattefritt – från kontot.

– Du får betala en avkastningsavgift varje år på kapitalförsäkringen. Men det beloppet är långt ifrån de summor man skulle få betala med den vanliga vinstskatten i Sverige, säger Roslund.

Mycket kritisk

Han är mycket kritisk till upplägget i Brasil Development.

– Det här är mycket intressant för oss att titta på. Det finns ett avgörande i regeringsrätten som underkänner exakt den här typen av upplägg, säger Roslund.

Johan Eriksson, till vardags vd på finansbolaget Catella Corporate Finance, är mycket fåordig om upplägget men ser inga tveksamheter.

– Det är inget konstigt, Winplan är en kapitalförsäkring. Jag satte in en summa där för länge sen och sen kan jag lyfta det vid en viss ålder.