Niklas Strömstedt ber om ursäkt

Niklas Strömstedt väckte debatt med sitt inlägg om Ipred-lagen i DN på torsdagen.

Därefter tvingades han be om ursäkt för sitt eget upphovsrättsintrång.

– Självklart ska jag sluta med det, skriver artisten på sin blogg.

Niklas Strömstedt sjunger ”För många ord om kärlek” i Karlskrona 1 mars.
Niklas Strömstedt sjunger ”För många ord om kärlek” i Karlskrona 1 mars.

"Gratis tillgång till andras arbete är ingen rättighet - varken på nätet eller någon annanstans" skrev musikern Niklas Strömstedt, 50, tillsammans med ytterligare 36 skådespelare, artister och författare på DN debatt på torsdagen.

Därefter blev det stort tryck i kommentarsfunktionen på Niklas Strömstedts blogg.

– För en artist som skriver på okunniga debattartiklar mot piratkopiering och för upphovsrätten, använder du väldigt många copyrightade bilder och videoklipp på din blogg. Eller har du fått godkännande av alla upphovsmännen? skriver signaturen Albin.

"Tanklöst"

Niklas Strömberg är en aktiv skribent och uppdaterar sin blogg dagligen. Inläggen illustreras ofta med bilder eller klipp från YouTube.

Men nu tänker artisten sluta med det.

– Läser förstås alla era kommentarer om upphovsrätt och ersättning. Och ja, ni har alldeles rätt att jag publicerat en hel del material här på bloggen som jag inte har betalat för. Bilder från nätet och låtar från YouTube, skrev Niklas Strömstedt på sin blogg klockan 11 på torsdagsförmiddagen.

– Tanklöst och naturligtvis helt fel. Och självklart ska jag sluta med det.

Hänvisar till bloggen

Från och med nu lovar Niklas Strömstedt att bara använda bilder och musik som han är fullständigt säker på att han kan använda.

Aftonbladet.se har sökt Strömstedt för en kommentar – han hänvisar då till ett nytt blogginlägg som publicerades klockan 14.30 på torsdagseftermiddagen.

– I den bästa av världar - och den kanske finns på sikt - kommer diskussionen förhoppningsvis vara mer nyanserad. I den världen är det absurt att jaga enskilda människor som surfar in och tittar på YouTube-klipp. Ska jag vara ärlig så tror jag aldrig att det kommer att hända. Inte ens i den här världen, skriver han.

– Självklart har jag tyckt att det varit festligt att presentera musik jag gillar. Nu får jag göra det på något annat sätt istället. Ska hitta på ett...

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN