Hotad – och hatad

avWolfgang Hansson

NYHETER

Barack Obamas liv ligger i vakternas händer

1 av 3
BAKOM GLAS Skottsäkert glas skyddade Barack Oba

Frågan är både provokativ och sorglig.

Men det vore tjänstefel att inte ställa den:

Hur länge överlever Barack Obama?

Jag är inte den ende som oroar mig.

Dyrkad = hatad av vissa.

Secret Service lät Obama få livvakter redan för ett och ett halvt år sedan, mer än ett år innan han blev demokraternas presidentkandidat. Aldrig tidigare har den amerikanska säkerhetstjänsten försett en kandidat med skydd så långt före valet.

Skyddsväst

Under segertalet skyddades Obama av en tre meter hög, skottsäker glasvägg. Gatan utanför hans hem i Chicago är numera försedd med betong- och stålbarriärer.

Ska han åka någonstans är det skottsäker limousine som gäller. Säkerhetstjänsten försöker övertyga honom att bära en tunn skyddsväst under kläderna.

Räcker inte

I praktiken har Obama redan samma skydd som en sittande president. Gårdagens presskonferens visade att han också uppträder som en.

Ändå räcker det inte.

Ledaren för världens enda supermakt är alltid måltavla för attentatsmän, vare sig det är terrorister eller individer som vill ha sina 15 minuter i rampljuset.

Obamas hudfärg förstärker hotbilden.

Även om USA:s vita majoritet med valet av Obama visat att de inte är rasister finns det fortfarande många som hatar tanken på en svart president.

”Döda honom”

Bara en vecka före valet greps två unga medlemmar av vit makt-rörelsen i Tennessee för att de pratat om att mörda Obama.

Under valrörelsen fanns en otäck tendens på McCains valmöten då folk skrek ut sin vrede mot Obama. ”Lögnare”, ”terrorist”, ”döda honom”.

Obehagliga minnen

Nu är det sällan ”snackarna” som handlar. Farligast är den ensamme galningen som genomför sin plan utan att i förväg lämna några tydliga spår.

Hos många vanliga amerikaner väcker hoten mot Obama obehagliga minnen från 60-talet.

President John F Kennedy, presidentkandidaten Robert Kennedy och medborgarrättskämpen Martin Luther King representerade samma hopp om en bättre framtid som Obama gör i vår tid.

Ett hopp som alltid någon vill släcka.

Skyddet i dag är på en helt annan nivå. Garanterat färdas president Obama inte i någon öppen bilkortege längs tätbefolkade gator. Men om han inte tänker låsa in sig i Vita huset finns inget absolut skydd.

Se på Ronald Reagan som var en hårsmån från att stryka med när en ensam skytt omgiven av Secret Service avlossade flera skott mot honom.

Döttrarna sårbara

I ett samhälle där det är så lätt att legalt få tag på ett skjutvapen är den fanatiske galningen steget före säkerhetsexperterna.

Obama är extra sårbar med sina två unga döttrar. De kommer att tvingas att gå på privatskola där de är lättare att skydda men ändå ständigt leva med ”öronsnäckorna” i hälarna.

Livvakterna är skickliga och hängivna. Den hemska sanningen är att inte ens de kan garantera att Obama överlever sina första fyra år som president.

ARTIKELN HANDLAR OM