Sommardäck - i snökaoset

I helgen kommer tusentals svenskar köra med sommardäck på hala vägar

Vi står inför en stor trafikhelg.

Samtidigt väntas årets första halka drabba den södra delen av Sverige.

Men bara var tredje bilist uppger att de alltid hinner byta till vinterdäck innan första halkan slår till.

– Vinterutrusta din bil nu inför den här helgen. Chansa inte utan gör det nu! Kommer inte halkan nu så kommer den senare, säger säger Dan Falconer som är motorexpert på If till aftonbladet.se.

I helgen kommer tusentals bilar köra omkring med sommardäck på sliriga vintervägar. I en undersökning från försäkringsbolaget If uppger bara var tredje bilist att de alltid hinner byta till vinterdäck innan den första halkan slår till.

13 procent berättade att de sällan eller aldrig hinner byta däcken innan första halkan.

– De innebär en stor säkerhetsrisk både för sig själva och andra, säger Dan Falconer.

Bäst och sämst i Sverige

I Östergötland är man bäst på att hinna byta däck i tid. Där hinner hela 41 procent byta däck innan första halkan kommer. Även i Västerbotten och Skåne är man duktig på att byta däck i tid. I Västmanland däremot var siffran endast 20 procent. Även i Gävleborgs län och i Västra Götalands län är man sämre på att byta däck i tid.

– Folk verkar bli allt sämre på att ta hänsyn till väglaget. Många byter till vinterdäck alldeles för sent, eller tar av dem för tidigt på våren, säger Dan Falconer.

Själv har han inte hunnit byta till vinterdäck.

– Men det kommer ske idag. Jag såg väderprognosen i går och det ska ju bli risigt väder här i södra Sverige. Man har ju i ganska färskt minne när det blev riktig ishalka och vi fullständigt lamslogs här i Stockholm. Så kan det bli nu också, har det inträffat en gång kan det hända igen.

Däck enligt lag

Enligt lagen måste bilen från och med den 1 december till och med den 31 mars ha vinterdäck om vinterväglag råder.

– Men man bör byta däck tidigare. Man vet aldrig när den första halkan kommer, menar Dan Falconer.

Han understryker också att även små krockar kan ge stora kostnader för den enskilde bilägaren.

– Många tror att en liten buckla bara kan kosta 1 000 kronor att fixa men det kostar minst 10 000 kronor. Det blir en obehaglig överraskning, utöver själva skadan.

Dan Falconer pekar också på vikten av att vinterrusta bilen med exempelvis extra filt, reflexväst eller startkablar.

– Det är viktigt att man har värmande kläder eller filtar med sig i bilen när det är kallt ute. Om man skulle bli stående och det tar tid att få hjälp kan man hinna bli rejält nedkyld, säger Dan Falconer.

Publisert: