Här är framtidens hem

Av: Caroline Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Flytande stad ska rädda klimatflyktingar när havet stiger

EXTRA STADSDELAR. Inte bara öar hotas när havet stiger. Havsnära storstäder skulle kunna evakuera befolkning till ett par konstgjorda öar som ankras utanför.
Foto: REX Features / IBL BildbyrÂ
EXTRA STADSDELAR. Inte bara öar hotas när havet stiger. Havsnära storstäder skulle kunna evakuera befolkning till ett par konstgjorda öar som ankras utanför.

Feta uppblåsbara solstolar som blåst ut till havs?

Icke.

Här är lösningen på klimatflyktingarnas problem när havet stiger, menar skaparen.

Stora konstgjorda öar med plats för 50.000 personer på varje.

Foto: REX Features / IBL BildbyrÂ
FÖRE – OCH EFTER. När klimatförändringarna smält polarisarna och havsnivån stiger kommer öriken i oceanerna obevekligt att dränkas. Näckrosstaden skulle kunna bli ett alternativ, menar den belgiske arkitekt som skapat förslaget.

Inom hundra år befaras havsytan ha stigit närmare en meter, en katastrof som med säkerhet kommer att tvinga bort människor från avlägsna atoller i oceanerna.

Den stigande havsnivån hotar också vattennära storstäder som London, New York, Tokyo – och flera svenska städer.

Nu kan lösningen vara här.

Plusgrader

Det tror i alla fall den prisbelönte arkitekten Vincent Callebaut, som skapat Näckrosstaden. Konstgjorda öar med plats för 50.000 klimatflyktingar på varje. Öarna är tänkta att fungera i princip var som helst i världen. Men hittills kräver biotopen att temperaturen håller sig över noll.

– Det är en vattenstad utan vägar eller bilar. Hela staden täcks av grönområden i nedsänkta trädgårdar, säger Callebout.

– Målet är att skapa en harmonisk samlevnad mellan människa och natur.

Inspirationen till utseendet kommer från den gigantiska näckrosen Amazonia Victoria Regia. Och Callebout menar att konstgjorda öar är ett betydligt bättre alternativ än vallar och fördämningar när havet stiger.

Små städer

I hans vision ankras öarna upp längs kusterna och fungerar som egna småstäder.

Varje ö har en sjö i mitten och ska fungera som egna ekosystem, med reningsanläggning för regnvatten. Omfattande anläggningar för solfångare, vind- och vågkraftverk står för kraftförsörjningen. Från tre marinor ska man vid behov kunna pendla i båt till fastlandet.

På varje ö ska plats för 50.000 människor och Callebaut hoppas att Näckrosstaden ska bli ett realistiskt alternativ för klimatflyktingar.

När – eller om – Näckrosstaden blir verklighet är inte känt. Callebouts vision är ett förslag och hittills finns inga kända köpare.

Publicerad: