Sahlin bjuder in Ohly

Av: Lena Mellin, Ted Kudinoff

Publicerad:
Uppdaterad:

Backar om v-samarbete

I onsdags nobbade Mona Sahlin vänsterpartiet.

Men efter svidande kritik backar nu s-ledaren.

Och öppnar dörren för ett framtida samarbete med Lars Ohly.

För tre dagar sedan sa Mona Sahlin att s och mp bildar regering om de vinner valet 2010. Alltså kalla handen för v-ledaren Lars Ohly.

Men kritiken blev tuff. Flera s-medlemmar och fackliga organisationer uppfattade uttalandet som att vänsterpartiet var helt ute i kylan, att v inte skulle finnas med i en eventuell regeringskoalition 2010.

Telefonkonferens

Så i går morse kallade Mona Sahlin till telefonkonferens med ordföranden i de 26 partidistrikten. Mötet hölls vid lunchtid och pågick i ungefär 45 minuter. Där gjordes klart att vänstern måste vara med i diskussionen.

– Det blev inte tydligt att vi menade att vänsterpartiet inte är med just nu. Utan det verkade som det var låst och tillbommat för dem i all evighet, säger Anna Johansson, distriktsordförande Göteborg.

”Olycklig formulering”

– Man tyckte att det formulerades olyckligt i onsdags eftersom det kunde tolkas som vi stängde dörren till vänsterpartiet, säger Raimo Pärssinen, distriktsordförande Gävleborg.

Mona Sahlin föreslog på mötet att hon skulle skicka ett brev till Lars Ohly och öppna dörren för samarbete på glänt.

– Mona har lyssnat till partiet och visat det tydligt genom brevet till Ohly, säger Phia Andersson, distriktsordförande Södra Älvsborg.

I brevet skriver Sahlin att hon vill träffa v-ledaren.

Och Lars Ohly är öppen för samarbete – men ger också Mona Sahlin en känga för sossarnas osmidighet.

– Det var dåligt och osmart gjort, säger han till SVT:s Rapport.

Publicerad: