OBAMA, VILKET PARTY!

Publicerad:
Uppdaterad:

Washington rustar för tidernas fest på tisdag

1 av 4

NEW YORK/WASHINGTON. På tisdag inleds en ny tid i USA.

Då svärs Barack Obama in som president och flyttar in i Vita huset med sin unga familj.

Men först väntar tidernas fest, en uppvisning i säkerhetsarrangemang som saknar motstycke och – med lite tur – ett av de bästa tal som någonsin hållits.

Inauguration...

Så kallas den spektakulära ceremoni som arrangeras när en ny president svärs in i USA.

Det finns ingen riktigt bra, motsvarande term på svenska. Installation skulle kunna vara en, invigningsceremoni en annan, men ingendera täcker in den grandiosa högtid som utbryter i Washington under ”Inauguration day”.

Att den person som vann valet i november året innan svärs in på den magnifika trappan till Capitolium, i närvaro av allt USA har av makthavare, är bara ett moment.

Därtill ordnas parader, exklusiva luncher, konserter, middagar och en oändlig rad glamorösa baler.John F Kennedys ceremoni, en bitande kall januarimorgon för 48 år sedan, räknas som den hittills mest legendariska och överdådiga, men Barack Obamas fest på tisdag väntas överträffa allt som tidigare skådats.

Nu, som då, finns en allmän känsla att det är ett genuint paradigmskifte som äger rum i Washington.

En ny generation tar över, en ny tid inleds.

Men den här gången finns som bekant ytterligare ett helt omdanande inslag:

För första gången någonsin svär en svart man presidenteden.

Till och med oppositionen är tagen.

– Det är en historisk händelse som äger rum den 20 januari. Och jag har plats på första parkett, skrockade George Bush under sin sista presskonferens i Vita huset i förra veckan.

Allmänheten delar den avgående presidentens entusiasm, milt uttryckt.

Ingen har riktigt någon aning om hur många som kommer till huvudstaden på tisdag, men man räknar med flera miljoner besökare.

Och det är ett kallt faktum att varenda hotellrum inom tio mils omkrets är bokat sedan flera månader – och att det är fullt på såväl tåg som flygplan till och från Washington dagarna före och efter 20 januari.

Kaos är garanterat att vänta i kvarteren runt kongressen och Vita huset.

Särskilt som polisen, med benägen assistans av Secret Service, ämnar slå en järnring av rigorös säkerhet runt hela evenemanget.

I princip kommer hela DC att vara avspärrat. Ingen, inte ens invånarna själva, får köra eller parkera bilar i de centrala delarna på flera dygn. Fotgängare kan bara röra sig på vissa gator. Bussar och tunnelbana kommer att operera enbart under begränsad tid.

För den som tänker ta sig i närheten av kongressen väntar dessutom oändlig väntan i köer till metalldetektorer där

varenda väska, telefon och kamera ska kontrolleras.

Men att få befinna sig i närheten av historien är förmodligen värt några timmars köande – även om temperaturen, som brukligt under Inauguration day, smyger ner mot tio–femton minusgrader.

När Obama lagt handen på Abraham Lincolns gamla bibel – hans eget val, för övrigt – och svurit presidenteden ska han hålla ett tal för historieböckerna.

Det var under sin installation John F Kennedy hölls sitt allra mest klassiska anförande.

– Ask not what your country can do for you; ask what you can do for your country, löd satsen ingen har glömt.

Obamas talskrivare har garanterat ägnat månader åt att försöka kläcka en lika tidlös fras; den tillträdande presidenten har trots allt ett rykte som magnifik estradör och talare att försvara och är det någon gång han ska visa sig på den verkligt styva linan är det på tisdag.

Den som har turen att komma nära händelsernas centrum har också att se fram emot en serie musikaliska framträdanden av viss klass.

Bruce Springsteen, Aretha Franklin, Stevie Wonder, Beyoncé, Mary J Blige och maestrocellisten Yo-Yo Ma ska alla uppträda i samband med att Obama avger sin ed.

Som om det inte vore nog finns det en duktig uppsättning kändisar att glutta på även i publikhavet.

Åtskilliga kända namn har bidragit med stora ekonomiska donationer för att få sola sig i

inauguration-glansen.

På den listan finns namn som Sharon Stone, Will Smith, Halle Berry, Scarlett Johansson, Samuel L Jackson, Steven Spielberg, Jay-Z, Ron Howard och Spike Lee.

– Inte en chans att jag missar ögonblicket när Obama blir president. Jag ska vara där till varje pris, sa just Will Smith till tidningen People nyligen.

När själva installationen är över inleds den klassiska paraden längs Pennsylvania Avenue – och därefter försvinner huvudrollsinnehavaren själv in i kongressbyggnaden för traditionsenlig lunch i Statuarysalen.

Även den kommer, enligt Obamas önskemål, att gå i idolen Abraham Lincolns tecken – rätterna är identiska med de som serverades när unionens

16:e president svors in 1861 och inkluderar bland annat fisk- och skaldjursstuvning samt fasan och anka.

Därefter bär det till sist av till Vita huset, som George Bush och alla hans medarbetare vid det laget måste ha utrymt.

Barack Obama sätter sig för första gången till rätta bakom skrivbordet i Ovala rummet och hustrun Michelle och döttrarna Malia och Sasha tar den privata bostadsdelen i besittning.

Huruvida Malia och Sasha då hunnit få den hund pappa lovade dem under sitt segertal i Chicago 4 november är oklart.

Så sent som förra veckan letade han fortfarande efter en lämplig valp.

– Tro mig, att få tag på en hund är svårare än att hitta en handelsminister, sa han under helgen till George Stephanopoulos på tv-kanalen ABC.

Sedan väntar tidernas festkväll i Washington.

I varje tänkbar lokal hålls en bal, den ena mer exklusiv och svår att få inbjudan till än den andra.

Var Barack och Michelle tar sina första danssteg som president respektive first lady är inte känt, men Commander-in-Chief’s Ball i National Building-museet lär vara ett hett alternativ, liksom Obama Home States Inaugural Ball i Washingtons stora mässhall.

Festligheterna lär hur som helst pågå till långt in i gryningen.

Det finns onekligen anledning att fira.

En ny tid har ju just inletts i USA.

Stjärnorna som uppträder för den nye presidenten

Bruce Springsteen

Mary J Blige

Aretha Franklin

Yo-Yo Ma

Stevie Wonder

... och de är också på plats

Scarlett Johansson

Steven Spielberg

Halle Berry

Jay-Z

Samuel L. Jackson

Publicerad: