Nyheter

Birger Sjöbergs grav vandaliserad

Av: 

Caroline Olsson

NYHETER

Gravskändare slog till i Helsingborg – minst 38 gravar förstörda

SKÄNDAD. Gravstenar vräktes över ända, slogs sönder eller vandaliserades på andra sätt. Polisen tror också att vandalerna stulit en urna ur ett kolumbarium och strött ut askan. På bilden tittar poliserna Roger Petersson och Camilla Johansson på förödelsen.
SKÄNDAD. Gravstenar vräktes över ända, slogs sönder eller vandaliserades på andra sätt. Polisen tror också att vandalerna stulit en urna ur ett kolumbarium och strött ut askan. På bilden tittar poliserna Roger Petersson och Camilla Johansson på förödelsen.

Gravstenar har vräkts omkull och en urna med aska har tömts ut.

I kväll kartlägger polisen omfattningen av gravskändningen på kyrkogården i Helsingborg.

Minst 38 gravar har förstörts – bland andra skalden Birger Sjöbergs.

Det var privatpersoner som upptäckte gravskändningen på kyrkogården, som ligger vid lasarettet i Helsingborg.

Polisen fick larmet klockan 13.40 på nyårsdagen från chockade gravbesökare. Under eftermiddagen har man fotodokumenterat dussintals förstörda och vandaliserade gravar.

Stora stenar

– 38 gravar är konstaterat vandaliserade. Gravstenar har välts omkull och många av stenarna var jättestora, säger Minna Friberg, inre befäl vid polisen i Helsingborg.

– Det är en tragisk händelse och det är tråkigt när sånt här händer. Det drabbar ju på ett annat sätt än vanliga brott.

Gravstenarna har vräkts omkull med stor kraft. Flera stenar har brutits sönder, andra har slitits upp från sina fästen eller tippats över ända med förankring och allt.

Bland de totalförstörda gravstenarna finns den kände skalden Birger Sjöbergs minnessten, en koloss på flera hundra kilo. Stenen vräktes bakåt och slogs i flisor.

– Stenar var också välta så att polispatrullen som varit där inte ens kunde läsa namnet. Man misstänker också att någon fått tag på en urna med aska som spritts ut, säger Friberg.

Polispatrullen som undersökt kyrkogården säger till Helsingborgs Dagblads nätupplaga att man aldrig sett något liknande.

– Två eller tre gravstenar är inte ovanligt. Men bara här på Donationskyrkogården och Gamla kyrkogården är det 35-40, säger polisen Roger Petersson till tidningen.

Inga spår

Patrullen fotodokumenterade så mycket som man kunde innan det blev mörkt.

– Men vi har just nu inga spår efter förövarna, säger Minna Friberg.

Det finns inga tecken på att gravskändarna varit ute efter någon särskild person eller etnisk grupp. Kyrkogården tillhör Svenska kyrkan och många av gravarna är av äldre datum. Polisen har heller inga uppgifter om någon hotbild mot kyrkogården eller enskilda objekt där.

När gravskändarna slagit till är oklart, men mycket pekar på att det handlar om nyårsnatten. Det var mycket folk i rörelsen runt lasarettet och många sökte sig till akutmottagningen efter bråk ute på stan.

Efterlyser tips

– Vi vet just nu inte exakt när detta hänt. Men man har också krossat en ruta och det har sannolikt skett vid samma tillfälle. Men många var ju på kyrkogården igår och då såg man inget.

Polisen i Helsingborg hade på tisdagskvällen inga spår efter förövarna och efterlyste tips.

– Har man sett eller hört någon från kyrkogården får man gärna höra av sig till oss. Telefon 114 14 och sedan ber man att bli kopplad till Helsingborg, säger Minna Friberg.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert: